Από τι εξαρτάται άραγε μια ευτυχισμένη σχέση; Είναι οι βόλτες και τα μέρη που θα πάτε; Είναι τα δώρα που θα σου κάνει και τα λόγια που θα σου πει; Είναι το πόσο γρήγορα θα σε γνωρίσει στην παρέα του και πόσο γρήγορα θα σε κοινοποιήσει στους διαδικτυακούς λογαριασμούς του;

Μια ευτυχισμένη σχέση, βασίζεται σε τελείως άλλα πράγματα. Μια ευτυχισμένη σχέση, προϋποθέτει αλληλοσεβασμό. Σεβασμό στον άνθρωπό σου, στις αξίες του, στα θέλω του, στο ποιος είναι. Σεβασμό στις απόψεις του και στις επιθυμίες του. Προϋποθέτει ειλικρίνεια επίσης σε όλα αυτά. Να είσαι εσύ ο ίδιος ειλικρινής, πρώτα από όλα στα θέλω σου, στις ανάγκες σου, στα όνειρά σου, στο ποιος είσαι. Εάν αποκρύψεις πράγματα του εαυτού σου για να γίνεις αρεστός, δεν πρόκειται να ευτυχίσεις. Να το νιώθεις στο πετσί σου πως είναι και ο άλλος ειλικρινής μαζί σου, να μπορέσεις να αφεθείς, να τον εμπιστευτείς.


Η ευτυχισμένη σχέση προϋποθέτει ελευθερία. Να πετάτε μαζί, μα ποτέ δεμένοι, γιατί κινδυνεύετε να τυλιχτείτε με το αόρατο σκοινί και να γκρεμοτσακιστείτε. Επίσης χρειάζεται κατανόηση. Μέσα σε όλα αυτά, δεν κάνει να λείπουν οι σφιχτές αγκαλιές και τα ζεστά φιλιά. Οι βόλτες κάτω από τα αστέρια και τα γλυκόλογα στ’ αυτί. Αυτά θέλει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος σε μια σχέση.

Έλενα ΛουκάΕυτυχία! Πόσο υπερεκτιμημένη έννοια! Οι άνθρωποι πασχίζουν να την ανακαλύψουν, αλλά λίγοι καταφέρνουν να την βιώσουν στις σχέσεις τους. Τελικά είναι η ευτυχία μέγεθος μετρήσιμο; Μπορεί κάποιος να πει είμαι λίγο ευτυχισμένος, είμαι πολύ ευτυχισμένος;

Κανένα μέτρο δεν μπορεί να μπει δίπλα στην λέξη ευτυχία, διότι βιώνεται με διαφορετικό τρόπο από άνθρωπο σε άνθρωπο, βάση της αντίληψης των πραγμάτων, βάση αναγκών και της στάσης ζωής που υιοθετούμε. Ακριβώς έτσι συμβαίνει και στις σχέσεις. Τι θέλουμε από τον σύντροφό μας, κατά πόσο καλύπτει την αντίληψή μας περί ευτυχίας και τι προσπάθεια χρειάζεται να επικοινωνήσουμε τα θέλω μας, να καταλάβουμε τις διαφορετικές αντιλήψεις του συντρόφου μας; Μην ξεχνάτε, ο σύντροφος μας «κουβαλάει» διαφορετική νοοτροπία με την οποία μεγάλωσε και όταν σχετίζεται μαζί μας, οι δυο αντιλήψεις, οι διαφορετικές οπτικές, θα πρέπει να έχουν ένα σημείο που εφάπτονται και ας καταλήγουν σε διαφορετικές μεριές.

Αν θα μπορούσαν να δώσω ορισμό στην ευτυχία και επιτυχία των σχέσεων, θα έλεγα πως ευτυχία είναι να μπορείς να αναπτύσσεσαι μέσα από τις σχέσεις όλων των τύπων, ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές και οικογενειακές. Μέσα από τις σχέσεις και για τις σχέσεις. Ευτυχία είναι μικρές στιγμές χαμόγελου, προσπάθειας, χαλάρωσης και αποδοχής! Το μεγαλείο της βρίσκεται στην απλότητα της καθημερινότητας, αρκεί να την επιδιώκουμε ειλικρινά και με προσπάθεια.

Ελένη Ρέγγα


Τελικά τι είναι αυτό που θα φέρει ευτυχία στην προσωπική μας ζωή; Όλο ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κανόνες στον έρωτα και στις σχέσεις. Για μένα βασικό είναι να υπάρχει σεβασμός, ανιδιοτελής αγάπη, κατανόηση, εμπιστοσύνη, ελευθερία και το πιο σημαντικό να νιώθεις ο εαυτός σου. Θα μου πείτε, πολλά είναι αυτά και μοιάζουν σαν κανόνες. Το παν είναι να ξέρουμε τι θέλουμε στην ζωή μας και να αγαπάμε τον εαυτό μας. Άμα έχουμε αυτά, όλα έρχονται.

Η ευτυχία έρχεται πάντα από αυτά που θέλουμε και όχι από τα πρέπει, κυρίως όμως από τις επιλογές μας. Ευτυχία είναι να ζεις όπως επιθυμείς, μαζί με έναν άνθρωπο που ελεύθερα θα μοιράζεσαι στιγμές. Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας είναι να θαυμάζετε ο ένας τον άλλον, είτε πρόκειται για ερωτική ή φιλική σχέση.

Οι περισσότεροι ψάχνουμε την ευτυχία σε υλικά πράγματα και λόγια του αέρα, αλλά η ευτυχία κρύβεται στα απλά πράγματα και στις πράξεις που γίνονται χωρίς να ζητάμε αντάλλαγμα. Μια ευτυχία που ορίζει την ζωή μας, αντί εμείς να ορίζουμε την ευτυχία μέσα από επιλογές και νιώθοντας ελεύθεροι μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει. Όταν έχεις την ευκαιρία να μοιράζεσαι την ευτυχία με άλλους, τότε τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος.

Άρα τι χρειάζεται για να βρούμε την ευτυχία; Μια αληθινή αγκαλιά και μία κουβέντα παρηγοριάς όταν τα σκοτάδια μας, μας έχουν τυλίξει. Μην αναλωθείς ψάχνοντας, ζήσε την ευτυχία που δημιούργησες μόνος σου ζώντας στιγμές χωρίς να ξεχνάς εσένα. Να είσαι ο εαυτός σου πάντα με όλα τα παραπάνω και θα δεις ότι η ευτυχία θα έρθει σε ανύποπτη στιγμή…

Ευτυχία είναι να ζεις το τώρα χωρίς να θεωρείς τίποτα δεδομένο και να απολαμβάνεις όλα τα απλά, από έναν ήλιο ή μια βόλτα στην θάλασσα.

Άνδρεα Αρβανιτίδου

https://www.andreaarvanitidou.com/

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.