Ευλογία… Θεωρώ ευλογία Θεού, το να ‘χω φίλους και φίλες, μα το “εδώ” εκείνων των ατόμων, να ‘ναι ήδη το πάντα το δικό μου. Πιστεύω πως για να ανταμείβομαι μ’ αυτό το χάρισμα της φιλίας, ε κάτι θα κάνω και εγώ καλά, που λέμε. Μεγάλο προτέρημα του καθενός και της καθεμιάς μας, να ‘χει δίπλα του ως άτομο, ανθρώπους που του στέκονται στα εύκολα, μα πάνω απ’ όλα στα δύσκολά του και κυρίως σε εκείνες τις ώρες, που μόνο το χάδι των γονιών σου θα ‘ταν σε θέση να δει και να καταλάβει την ψυχούλα σου. Τότε έρχονται οι φίλοι σου, οι φίλες σου, κάνοντάς σε να νιώθεις και να αισθάνεσαι πως εκείνη η θέση τους δεν είναι πια άδεια, μα γέμισε απ’ τη δική τους συμβουλή και συμβολή.

Φίλοι και φίλες, που ξέρεις πως ποτέ δε θα σε προδώσουν, που κι αν στα χώνουν, ναι, είναι για το καλό σου, μα πάνω απ’ όλα γιατί σ’ αγαπάνε κι ας σε κάνουν να πονάς. Εξάλλου κάθε άνθρωπος που μας αγαπά, θα μας κάνει να κλάψουμε, μα μέσα απ’ την τροπή αυτή, θα δούμε και θα ξεκαθαρίσουμε και εμείς το μέσα μας, ώστε να διαλευκανθεί κάθε τυχόν δικό μας πισωγύρισμα. Ευλογία, το να νιώθεις και να θες να ανταποκριθείς με την ίδια ζέση και την ίδια φροντίδα απέναντί τους, καθώς νιώθεις πως εκείνα τα ρημάδια τα κενά σου, όχι απλά σου τα γεμίζουν, αλλά τα στολίζουν μ’ όλο τους το είναι, με την καθαρότητα του βλέμματός τους και πάνω απ’ όλα με τη διαύγεια της ψυχής τους.


Είναι που λέτε και εκείνοι οι φίλοι, οι φίλες που κι αν είναι μακριά, νιώθουμε την ανάσα της φιλίας τους δίπλα μας, γύρω μας, να στολίζουν τις μοναχικές στιγμές μας και της μοναξιάς μας τα στρωσίδια. Ζούμε το θαύμα της φιλίας, μέσα απ’ το γυαλί, μα όσο απρόσωπο κι αν είναι ή το θέλουν άλλοι, τόσο προσωπικό γίνεται για μερικούς και μερικές από μας, που δοξολογούμε τη στιγμή της γνωριμίας μας και πάνω απ’ όλα για τη διάρκειά της και την ουσία και την αξία της. Ευγνώμων για όσες και όσους είστε στα κατάστιχα της δικής μου φιλίας. που πάντα υπόσχομαι και υποστηρίζω να μην τελειώσει εύκολα, όσο και αν δυσκολεύουν οι συνθήκες επικοινωνίας, ακόμα και τα προσωπικά μας ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη μου ποιητική συλλογή ονοματοδοτήθηκε “Η ΑΚΡΙΒΟΘΩΡΗΤΗ, ΟΠΩΣ ΝΙΩΘΩ ΚΑΘΕ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ”.

Άννα Ζανιδάκη


Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.