Βαφτίζουμε λάθη αρκετά πράγματα εκ των υστέρων και μάλιστα ελαφρά τη καρδία. Τούτο προφανώς καθησυχάζει τη ψυχή μας σε μεγάλο βαθμό αναλογιζόμενοι ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, ουδείς τέλειος και τα συναφή. Ποιο λάθος; Δεν υπάρχει λάθος! Είναι όλα επιλογές και τη δεδομένη στιγμή που έκανες μια συγκεκριμένη, αυτό ήθελες και νόμιζες σωστό. Δε πρέπει να λογίζεται κάτι ούτε λάθος μήτε αποτυχία. Δεν είναι ό,τι καλύτερο ούτε να δικαιολογείσαι μην ασκώντας μια υποτυπώδη αυτοκριτική, αλλά ούτε να καταδικάζεις με την αυστηρότερη των ποινών τον εαυτό σου. Αρκεί να καταλάβεις και βέβαια να μην το επαναλάβεις. Είναι απλά ένα μάθημα ακόμη, που συνέβη για να σε διδάξει και να γίνεις πιο σοφός άνθρωπος.

Όλα ή σχεδόν όλα μπορούν να διορθωθούν με απόφαση και καλή θέληση, με δύναμη και ελάχιστη αισιοδοξία. Κι όσα δε γίνεται να επανορθώσεις, απλά άφησέ τα πίσω, ο χρόνος κάνει τη δουλειά του πάντα. Τι θαρρείς θα βγει να κλαψουρίζεις πάνω από το χυμένο γάλα πλέον; Ενίοτε φταίνε άλλοι επίσης ή άλλες συνθήκες για τα όποια στραβά έπραξες. Ακόμη κι αυτή η περίπτωση όμως έχει να σου δώσει κάτι. Εσύ προχώρα με θάρρος και χωρίς ενοχές ή ρίψη ευθυνών, που το μόνο που κάνουν είναι να σε βαραίνουν. Ποιο λάθος; Τίποτα δεν είναι λάθος αλλά μέρος της διαδρομής. Σε αυτή τη διαδρομή υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες στάσεις, όμορφη ή επικίνδυνη θέα!


Θώμη Μπαλτσαβιά

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.