Σκέφτηκες πόση ψυχή και χρόνο αναλώνεις στο να ψάχνεις απαντήσεις πάντα για όλα; Είναι απολύτως φυσιολογικό, ανθρώπινο, κατανοητό, σεβαστό, δίκαιο και πολλά άλλα ακόμη σαφώς… Ωστόσο δυστυχώς και για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν λαμβάνουμε πολλές φορές απάντηση ή εξήγηση για πράγματα. Αυτό δε δημιουργεί και τα πιο ευχάριστα συναισθήματα είναι η αλήθεια. Έτσι κι αλλιώς αναγκάζεσαι να ζήσεις με πολλά ερωτηματικά κι απορίες, συνεπώς εκπαιδεύσου απλά να μη σε νοιάζει τόσο. Όλο αυτό είναι ένα σαράκι που αν δεν το ελέγξεις, θα σου τρώει την ψυχή και σταδιακά και ύπουλα, δεν θα σε αφήσει να χαρείς όλα τα υπόλοιπα που δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ασήμαντα.

Το ότι υπάρχει λόγος για όλα, δε σε ικανοποιεί ώστε να καταλαγιάσει όσα νιώθεις, όταν δεν ξέρεις τα απίστευτα “γιατί”… το ξέρω. Κάνε όμως μια αναθεώρηση και μια παύση να σκεφτείς ότι αν άξιζε το οτιδήποτε, δεν θα έμενες με ερωτήσεις αναπάντητες. Πάψε επίσης να συγκρίνεις εσένα που δεν συνηθίζεις να φέρνεις σε τέτοια θέση κανέναν, με τους άλλους, δεν έχει νόημα. Άκου και κάτι άλλο… ακόμη κι αν είχες κάποιες απαντήσεις, ενδεχομένως να μην σου έκανε κάποια διαφορά ουσιαστική. Γι’ αυτό σου λέω, μην βασανίζεσαι, γιατί υπάρχουν όμορφα πράγματα κι όμορφοι άνθρωποι που θα αντισταθμίσουν όλα αυτά. Έχεις να ζήσεις αλήθειες και τότε θα καταλάβεις πως δεν πρέπει να αναλώνεις χρόνο μήτε ψυχή όπου να ‘ναι. Σου έχω και κάτι άλλο, που μάλλον είναι σπουδαίο να το εξετάσεις, σταμάτα κι εσύ να εξηγείς παραπάνω λες και χρωστάς. Σταμάτα τις αναλύσεις, τις απολογίες και τις δικαιολογίες. Πράξε όπως θεωρείς σωστό για σένα, γιατί το παν είναι να είσαι εντάξει στην τελική με τον εαυτό σου.


Αγνόησε, συγχώρεσε, περίμενε, δώσε περιθώρια, βάλε όρια… αρκεί όλα αυτά να είναι σε πλαίσια που δε δυσανασχετείς, ούτε δυστυχείς. Σκέψου επιπρόσθετα ότι ίσως δεν θα άλλαζαν και πολλά ακόμη κι αν είχες πάρει απαντήσεις. Μα επιτέλους… η ψυχούλα σου έχει ανάγκη από γαλήνη, χαρά και όνειρα κι όχι απαντήσεις που δε θα σου προσφέρουν τίποτα παρά παραπάνω βάσανο! Αν κάποιος δεν είναι άξιος από μόνος του να σου πει αυτά που οφείλει, αυτό μειώνει τον ίδιο. Τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά από όσο νομίζουμε τις πιο πολλές φορές! Ο χρόνος μας; Πολύτιμος! Διάλεξε τη μοναδικότητά σου! Πάρ’ τα όλα ως μαθήματα και περπάτα με όποια παπούτσια γουστάρεις!

Θώμη Μπαλτσαβιά


Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.