Ίσως κατά λάθος ή από μια έλξη μεγαλύτερη, οι άνθρωποι ανακάλυψαν το φιλί, να τους δένει με ερωτισμό, με αγάπη, ένα άγγιγμα που φτάνει ν’ αγγίξει μέχρι και την ψυχή! Και τι είναι το φιλί, παρά μια απλή πράξη αποδοχής, που δίνει τόση χαρά, ένα χάδι που σβήνει τις αμφιβολίες, στεγνώνει τα δάκρυα από τα μάτια και μιλάει χωρίς λόγια απευθείας στην καρδιά! Η σκέψη του φιλιού, θαρρώ πως προέκυψε από την ανάγκη σύνδεσης του συναισθήματος με την πηγή αγάπης, ενός Θεού έρωτα, μιας μάνας, ενός παιδιού, δυο φίλων, της σκέψης που πηγάζει από μια θάλασσα και δυο ουρανούς!


Είναι το ερωτικό φιλί εκείνο που θα δηλώσει πόθο, αγάπη, συντροφιά, συντροφικότητα. Είναι το φιλί της μάνας που θα λούσει με ευχές τα παιδιά της, με αγάπη, τίποτα κακό να μην συμβεί, σαν την κολόνια που μας έβαζε στο κεφάλι και μας χτένιζε όταν ήμασταν μικρά και αρκούσε αυτό το χτένισμα και το φιλί της να ξεκινήσει η ημέρα μας όμορφα! Είναι το βλέμμα έγκρισης των γονιών, που αποζητά το παιδί να νιώσει πως δεν καταπάτησε τις αρχές του. Είναι η μπύρα που θα μοιραστούν οι δυο φίλοι, τα δάκρυα και τα γέλια. Είναι πολύ νερό και ένα κιλό σύννεφο με βασικό συστατικό την χημεία των ανθρώπων.


Είναι το φιλί που θα ενώσει, το φιλί που θα προδώσει, το φιλί που θα μαρτυρήσει ποιοι είμαστε και από τι είμαστε φτιαγμένοι! Είναι λες κι η καρδιά έδωσε την εντολή να φτάσει ένα κομμάτι της στα χείλη, λίγο από το αίμα της στις γωνίες του στόματος, λίγο από τον ρυθμό της στην γλώσσα! Είναι το φιλί ένας κώδικας επικοινωνίας της θεϊκής και της ανθρώπινης υπόστασης, μια δίοδος τρόπων γλυκών και μια ανάγκη έκφρασης και αποδοχής μεγάλης. Είναι ζωτικής σημασίας στις σχέσεις, καλωσόρισμα και αποχαιρετισμός.

Ελένη Ρέγγα

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.