Στάθηκα μπροστά στον καθρέφτη μετά την μεγάλη μάχη. Με κοιτάζω και δεν ξέρω πλέον αν έχει μείνει κάτι από το χθες, κάτι από τον εαυτό μου τον ανέμελο. Μέσα σε μια στιγμή όλα έγιναν σοβαρά, με κοιτάζω και ψάχνω να βρω το παιδί που άφησα στο κρεβάτι του παιδικού μου δωματίου, το άφησα εκεί να ονειρεύεται μια ζωή ευτυχίας και αγάπης. Προσπαθώ να μπω μέσα στον καθρέφτη, μπας και βρεθώ ξανά δίπλα στο αγαπημένο μου ποτάμι, εκεί που έδωσα την υπόσχεση ότι θα κάνω μόνο ό,τι αγαπώ. Την αθέτησα αυτή την υπόσχεση, καταπάτησα τα πιστεύω μου και ξέχασα τι είναι πραγματική ζωή και όνειρα με αξία.


Σε αυτόν τον καθρέφτη βλέπω τα σκοτάδια που με έχουν τυλίξει τα τελευταία χρόνια. Προσπαθώ να βρω την χαρά που στόλιζε το πρόσωπό μου. Άραγε ποια φιγούρα στέκεται αυτή την στιγμή μπροστά στον εαυτό που έχασα; Που με ανάγκασαν με βάναυσο τρόπο να ξεχάσω… Με το ζόρι μου άλλαξαν το πρόσωπο, το δέρμα, τα μαλλιά. Την ψυχή όμως δεν κατάφερε ο καρκίνος να την αλλάξει. Την έκανε ακόμα πιο δυνατή. Πιο σταθερή και με περισσότερες ακόμα αντοχές.


Ίσως τελικά να μην γίνω ποτέ όπως πριν. Να έχασα την σωματική αντοχή, να νιώθω πιο κουρασμένη. Αλλά τελικά μπορεί να μου αρέσει τώρα περισσότερα ο εαυτός μου. Γιατί έμαθα να τον αγαπάω, έμαθα να ζω μέσα στην μοναξιά μου, να περνάω καλά μόνη μου μαζί με τον κομματιασμένο μου εαυτό, να χορεύω, να γελάω, χωρίς να έχω ανάγκη κανέναν. Ίσως τώρα να μου αρέσει που βλέπω μια γυναίκα που δεν έχει τίποτα ψεύτικο πάνω της, αφού αποφάσισα να μην κλείσω την ουλή από το στήθος που δεν υπάρχει πια. Ίσως κάποιοι να με βλέπουν σαν εξωγήινη που διάλεξα να μείνω με ένα στήθος, επέλεξα να μην έχω τίποτα ξένο και δανεικό.

Αυτά τα χρόνια ξεγύμνωσα τον εαυτό μου, έμεινα απέναντί του γυμνή, μέσα σε πόνους. Μιλήσαμε ατελείωτα βραδιά για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Δώσαμε τα χέρια μας και χαμογελάσαμε. Κοίταξα τον καθρέφτη και είπα “Εγώ κι εσύ”, αυτό θα είμαστε. Αυτό φτάνει για να σταθώ στα πόδια και να μην αφήσω πλέον κανέναν και καμιά να μου χαλάσει την προσωπική ηρεμία που με τόση δυσκολία έχτισα από τα ραγισμένα μου κομμάτια.

Άνδρεα Αρβανιτίδου

https://www.andreaarvanitidou.com/

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.