Από την μια μεριά “στέκουν” οι φόβοι και από την άλλη η ζωή σου. Ποιο το νόημα του φόβου αλήθεια; Ένστικτο επιβίωσης λένε πολλοί, μα και αίσθημα ακινητοποίησης, παγίδα εμπειριών και αδράνειας. Τόσοι φόβοι μας κρατούν πίσω, μα η λαχτάρα να ζήσουμε, μας κινεί ενάντια σε αυτούς. Κλείσε τα μάτια και “φέρε” στο προσκήνιο του νου, τι φοβάσαι περισσότερο. Τι σε παγώνει; Τι σε ακινητοποιεί; Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου, σε αυτόν να πας ενάντια, όχι στον εαυτό σου. Ο εαυτός σου είναι σύμμαχος, όχι εχθρός.


Στάσου μπροστά σε έναν καθρέπτη και αγάπησε το είδωλό σου. Αγάπησε το πρόσωπο που βλέπεις, άγγιξε το σώμα που “κουβαλά” την ψυχή σου. Είναι ο ναός σου και σε όλους τους ναούς, πρέπει σεβασμός. Σεβάσου την ζωή και νιώσε κάθε συναίσθημα. Φοβόμαστε την απόρριψη, φοβόμαστε την μοναξιά, φοβόμαστε πως θα φτάσουμε σε μια ηλικία που το σώμα, η επιδερμίδα και οι αντοχές θα έχουν αλλάξει. Και; Πού είναι το πρόβλημα; Γιατί μας ενδιαφέρει τόσο το πώς δείχνουμε και όχι το πώς είμαστε;


Φοβάσαι μην πνιγείς; Μάθε κολύμπι και κολύμπα στα βαθιά. Φοβάσαι μην “πέσει” το αεροπλάνο και δεν ταξιδεύεις ποτέ αεροπορικώς; Κλείσε εισιτήρια σε έναν κοντινό προορισμό, εξοικειώσου με την ιδέα και θα θέλεις να ταξιδεύεις συνέχεια. Σε τρομάζουν τα ύψη; Στόχευσε χαμηλότερα, σιγά σιγά θα θέλεις να ανέβεις στα ψηλά! Φοβάσαι το σκοτάδι; Μείνε στο φως. Δεν θες να είσαι μόνη; Μην μένεις μόνη, τόσος κόσμος εκεί έξω! Δεν σου αρέσει η τρέχουσα κατάστασή σου; Άλλαξέ την! Φοβάσαι; Σταμάτα να φοβάσαι! Στάσου όρθια μπροστά στους φόβους σου και επιτέλους αντιμετώπισε τους!

Ελένη Ρέγγα

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.