Απόλυτα κατανοητό και κυρίως το επόμενο στάδιο, απ’ το να διεκδικούμε και να παλεύουμε να μας καταλάβουν και να νιώσουν τα θέλω μας και τα όνειρά μας. Καλά κάνουν και φοβούνται, καθώς όταν είχαμε όλον το χρόνο ολόδικό μας και θέλαμε να τους ταράξουμε, να τους τραντάξουμε, αλλά δεν έλεγαν να βρουν το παραμικρό χρονικό διάστημα ελεύθερο και να στρωθούν να δουν και να ακούσουν τις διαμαρτυρίες μας, δεν το έκαναν καν.
Μας είχαν δεδομένες, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να δουν και να αντικρύσουν και τις δικές μας αλήθειες, που παλεύαμε μάταια να τους τις πούμε, με σκοπό τη συνενόηση μεν, αλλά και την ομαλή πορεία της μετέπειτα ζωής μας, όπως οφείλαμε να λειτουργήσουμε. Με τρομάζουν οι σιωπές σου, άρχισα και άκουγα ύστερα σε τακτά χρονικά διαστήματα, μα η ψυχή της Άννας, της οποιασδήποτε γυναίκας, παγώνει, μαρμαρώνει και το μόνο που θέλει κι εύχεται, είναι να τελειώσει αυτός ο ζωντανός, αργός θάνατος, ήρεμα και ανώδυνα. Εσύ ‘σαι που το λες όμως; Τίποτα δεν λήγει τόσο αναίμακτα και τόσο ανώδυνα, αν και οι δυο δεν θελήσουν να περάσει ως ένα κύμα, παρά ως ένα τσουνάμι ζωής που θα παρασύρει και τους ίδιους, αλλά και άλλες αθώες ψυχές που δεν έφταιξαν σε τίποτα κι όμως κλήθηκαν να πληρώσουν λάθη ενηλίκων.
Αυτές οι σιωπές, που μέσα απ’ τις κραυγές τους δηλώνουν και διαδηλώνουν εξεγέρσεις των ψυχών τους και εγέρσεις των καθηκόντων τους. Καθήκοντα που δεν τα λάβαν σοβαρά υπόψιν, παρά νοιάστηκαν εγωιστικά και σε παράλογα κατεστημένα της σκέψης τους και της λογικής τους, με τον παραλογισμό τους βασιλιά καρνάβαλο, στις παρελάσεις των αρμάτων εκείνων που στοιχειοθετούσαν τα συμβάντα τους και με τους καρναβαλιστές τους ίδιους, να σέρνουν το γαϊτανάκι της ζωής τους. Αν ήξερε κάποιος, εμείς, τι έκρυβαν εκείνες οι σιωπές και το κατά πόσο ίσως ή και σίγουρα να ‘χαν τη διάθεση να συμβάλλουν στην εξομάλυνση της κατάστασης που ‘χε διαμορφωθεί, ίσως ή και σίγουρα να μην τηρούσε σιγήν ιχθύος, παρά επιτελούσε το καθήκον της επανασύνδεσής τους με μέτρα και σταθμά και ως ίσος προς ίσον, ίσως και να σωζόταν κάτι, αλλά κι αυτό χλιαρό το βλέπω!
Άννα Ζανιδάκη