Υπάρχουν κάποια “πρέπει”, που υπερνικούν τα “θέλω” του ανθρώπου! Αυτά τα “πρέπει”, σχεδόν όλα οφείλονται στην οικογένειά μας, στους γονείς μας, αλλά υπάρχουν και ορισμένα που μας βγαίνουν στην πορεία μέσα από καταστάσεις, στιγμές δύσκολες η εύκολες, μέσα από τον γάμο, από σχέσεις, μέσα από βιώματα για το ποιο είναι το σωστό ή το λάθος… Δεν ξέρω αν υπάρχει πάντα ή σε όλα σωστό ή λάθος! Μπορεί κάτι να είναι τώρα σωστό και αύριο να είναι λάθος ή και το αντίστροφο. Μεγαλώνοντας και αποκτώντας αυτογνωσία, κατέληξα ότι πρώτα είναι τα “θέλω”! Για παράδειγμα θέλω να φάω γιατί πεινάω, σωστά; Δεν θα σκεφτώ, πρέπει να φάω χωρίς να πεινάω, είναι καταναγκασμός. Θέλω να κάνω έρωτα, όχι πρέπει να κάνω έρωτα! Σε πολλά μπαίνει πρώτα το “θέλω” και μετά το “πρέπει”.

Σε μικρή ηλικία, μη γνωρίζοντας τι είναι γενικά πολλά πράγματα – που ακόμη και τώρα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε – ακούγαμε “πρέπει αυτό”, “πρέπει το άλλο”… Ρωτούσαμε “γιατί” κι η απάντηση ήταν “Έτσι πρέπει, αυτό είναι το σωστό!”. Ποτέ δεν μας είπανε τι θα έπρεπε αν θέλαμε κάτι άλλο ή αν θέλαμε αυτό που θέλαμε εμείς για τους δικούς μας λόγους. Δεν λέω ότι δεν ήταν σωστό, όχι πάντα όμως, αλλά τώρα που καταλαβαίνω πιο πολλά για την ζωή, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι τα “θέλω” συνεπάγονται στα “πρέπει”, τα “πρέπει” όμως δεν συνεπάγεται με τα “θέλω” μας!


Men’s View -Φώτης Κωστακιώτης

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.