“Αν δεν έχει κοινοποιηθεί, δεν έχει γίνει…”, το ευφυολόγημα αυτό – όλο και κάπου θα το έχει πετύχει κανείς – περιγράφει γλαφυρά την κουλτούρα της εποχής μας. Τα Social Media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είμαστε on-line όταν κάνουμε διάλειμμα στη δουλειά, πριν κοιμηθούμε, στο αυτοκίνητο, περπατώντας, ακόμη και στο γυμναστήριο. Όσο όμως κι αν ξενίζει, ιδίως τις παλαιότερες γενιές, η νέα πραγματικότητα ήρθε για να μείνει και να μεγεθυνθεί. Τι είναι όμως αυτό που μας ρουφάει ώστε να μην τα αφήνουμε από τα χέρια μας τις οθόνες; Η ανάγκη να δούμε τις ζωές των άλλων ή πόσα likes και σχόλια έχουμε πάρει; Η αίσθηση “παρέας” σε στιγμές μοναξιάς; Η εντύπωση πως είμαστε θεατοί και “ακουγόμαστε”; Κι αν όντως η ψηφιακή αλληλεπίδραση μας ικανοποιούσε, τότε γιατί όλες οι έρευνες δείχνουν πως σε πολλούς προκαλεί άγχος και κατάθλιψη;

Ρωτήσαμε πρόσφατα αρκετούς φίλους αν πιστεύουν πως όσα βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους ωφελούν. Οι απαντήσεις ήταν αντιφατικές. Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε πως παρά το ότι τα social media προβάλουν μια ωραιοποιημένη εκδοχή της ζωής, εν τέλει όταν συγκρίνονται με τις γυαλιστερές εικόνες πέφτουν ψυχολογικά. Από την άλλη, είναι κι ένα ποσοστό ανθρώπων που νιώθουν πως η τεχνολογία βοηθάει να συνδέονται με τους φίλους τους και να μην χάνουν επαφή με άτομα που τους χωρίζει η απόσταση. Σε δύσκολες στιγμές που κοινοποιούνται, αισθάνονται πως τους συμπαραστέκονται, έστω και λίγο. Ένα άλλο, σύγχρονο “αγκάθι” είναι οι ψεύτικες ειδήσεις που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις πληροφορίες πριν το οποιαδήποτε μοίρασμα…


Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το εργαλείο αυτό είναι πολύτιμο. Μία σωστή χρήση, δίνει στον καθένα την ελευθερία του λόγου ή σε κάποια επιχείρηση την προβολή που δεν μπορούσε να επιτύχει χρόνια πριν. Τελικά, πού βρίσκεται η χρυσή τομή; Μπορεί ένας χρήστης να διακρίνει την γραμμή ανάμεσα σε ρεαλισμό και ωραιοποίηση; Μπορεί να ελέγχει πόσο χρόνο αφιερώνει, όταν η σχέση με τα κινητά είναι πλέον εξαρτητική; Πολλές οι σκέψεις και τα ερωτηματικά και θα θέλαμε να διαβάσουμε τα σχόλιά σας… Ο οξυδερκής Andy Warhol είχε λοιπόν σοφά προβλέψει πως “Στο μέλλον όλοι θα είναι διάσημοι για 15 λεπτά”. Αυτό το μέλλον είναι πλέον εδώ… Μα όπως στα πάντα, η μέση οδός είναι προτιμότερη. Ας ακολουθήσουμε την on line εποχή μας, χωρίς να επιτρέψουμε να είμαστε off line με τον εαυτό μας…

Ελένη Ισπόγλου & Σταυρούλα Αποστολίδου


Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.