Για τη συγγνώμη έχουμε πει πολλά, έχουμε γράψει, έχουμε διαβάσει και εξακολουθούμε να διστάζουμε πολλές φορές να τη δεχτούμε ή να την αρθρώσουμε. Σε διαπροσωπικές σχέσεις είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν εντάσεις, προστριβές και στιγμές δίχως ψυχραιμία και καθαρή σκέψη. Θα υποστηρίξουμε την άποψή μας με σθένος, θα έχουμε δίκιο αλλά κάποιες φορές θα έχουμε άδικο και θα βρεθούμε σε σύγχυση τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τον συνομιλητή μας. Καλό είναι να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Να αφήνουμε στην άκρη την υπεροψία, να κατεβαίνουμε από το καλάμι μας και να παραδεχόμαστε την ενοχή μας με ειλικρίνεια και κατανόηση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν ότι λανθάνουν και εξακολουθούν να κρατούν στάση άμυνας και να ισχυρίζονται ουτοπίες. Είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα χαρακτήρα, είναι θέμα αξιοπρέπειας.


Όλοι κάνουμε λάθη και όλοι θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όχι από πρόθεση, αλλά από κεκτημένη ταχύτητα ή από λάθος τοποθέτηση ή ακόμα από ελλιπή πληροφόρηση. Η αξία είναι να κατανοήσεις το λάθος σου και να μετανοήσεις σε εισαγωγικά, δίνοντας στον άλλον την ευκαιρία να σε συγχωρήσει, να σε αγκαλιάσει και να θεωρήσει το περιστατικό λήξαν. Κάποιοι δεν υποχωρούν εύκολα. Γνωρίζοντας ότι δεν έχουν δίκιο, συνεχίζουν να επιμένουν, φτάνουν στα άκρα και ωθούν τη σχέση σε τέλμα και παρακμή. Φυσικά ενδόμυχα αντιλαμβάνονται το σφάλμα τους, αλλά η κοντόφθαλμη λογική τους δεν τους αφήνει περιθώρια να το διορθώσουν, διαιωνίζοντας μια κατάσταση καταστροφική τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται. Οι άλλοι παύουν να σε υπολογίζουν, παύουν να σε θεωρούν μέλος του κύκλου τους και απλά υπάρχεις στις ζωές τους γιατί πρέπει ή από λύπηση. Τώρα, αν καταφέρεις να καταλάβεις μόνος σου ή με τη βοήθεια ειδικών ότι πάσχεις από ισχυρογνωμοσύνη, παρορμητικότητα ή υποχονδρία και όλα τους τα παρελκόμενα, νιώθεις άσχημα και δεν αποφασίζεις να παραδεχτείς τις λάθος συμπεριφορές σου, φοβούμενος ότι οι άλλοι σε έχουν απορρίψει και δεν θα δεχτούν τη συγγνώμη σου. Έχεις κάνει όμως το πρώτο βήμα. Έχεις καταφέρει να δεις τη στιγμή λογική στα μάτια φανερώνοντας τις κακές εστίες του χαρακτήρα σου.


Μη βγάζεις εύκολα συμπεράσματα. Η συγχώρεση και η ταπεινοφροσύνη, πάντα έχουν μια περίοπτη θέση στους ανθρώπους που μπορεί να βοηθήσει και να κατευνάσει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές, ούτως ώστε να καταφέρει να αποδεχτεί τη μεταμέλεια και την ειλικρινή αλλαξοπιστία του «ενόχου». Ζήτα συγγνώμη, τεκμηρίωσέ την, ανέλαβε τις ευθύνες των πράξεων σου και δέξου τα αποτελέσματα. Οι δεύτερες ευκαιρίες έχουμε πει είναι καταλυτικές για όλους, αρκεί να δίνονται με φειδώ. Μη γίνεσαι οπαδός του στίχου «από φόβο χάσαμε». Εξωτερίκευσε αυτά που θέλεις να πεις και μην προτρέχεις βγάζοντας συμπεράσματα. Ναι, η συγγνώμη μπορεί να κρύβει ντροπή, αλλά η ντροπή φανερώνει ότι έχεις καταλάβει ότι έσφαλες. Τόλμα να ζητήσεις συγνώμη και άσε τον συνομιλητή σου να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Μη διστάσεις με αποτέλεσμα να μετανιώσεις αργότερα για κάτι που δεν έκανες!

Κατερίνα Σιδέρη

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.