Άκου φίλε, το ιδανικό για έναν άνθρωπο είναι να έχει πάντα δίκιο. Επειδή αν έχει πάντα δίκιο, ο κόσμος του δεν θα χαλάσει, δεν θα «πειραχτεί». Δεν θα γκρεμιστούν οι πεποιθήσεις του, τα πιστεύω του, οι απόψεις του, τα ιδανικά του. Αλλά φίλε μου, δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό δεν παίζει. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να έχει πάντα δίκιο. Μπορεί όμως άνετα να το επιδιώκει, προκειμένου να μην χαλάσει η εικόνα που έχει φτιάξει για τον εαυτό του. Διεκδικώντας λοιπόν το απόλυτο δίκαιο των απόψεών του, των πεποιθήσεων και των συμπεριφορών του, παίρνει μία επιθετικοαμυντική στάση απέναντι στον συνομιλητή του. Εάν ακούσει κάτι, το οτιδήποτε, το οποίο του χαλάει την συνταγή που έχει φτιάξει στο μυαλό του, αμέσως θα σε στήσει στον τοίχο, επειδή φοβάται μήπως γκρεμιστούν όλα όσα με κόπο έχτισε, σκεπτόμενος όλα του τα χρόνια. Θα σε στήσει στον τοίχο κυριολεκτικά, αντιστρέφοντας περίτεχνα τα λόγια σου, διαστρεβλώνοντάς τα, ώστε να αρχίσεις να αμφισβητείς εσύ τον ίδιο τον εαυτό σου, το μυαλό σου, την κρίση σου και όλα όσα έχεις αναθεωρήσει τόσες φορές, αφού εσύ μία τύπου αυτοκριτική την έκανες κατά καιρούς.


Σου λέω ακόμα και ο πιο ευφυής άνθρωπος ή ο μέσος άνθρωπος, να τολμήσει και του πει δύο με τρεις τρανταχτές αλήθειες σαν μεμονωμένα περιστατικά, αυτός έχει την τρομερή και απίστευτη ικανότητα να τα γενικεύσει, να τα προσωποποιήσει, στη συνέχεια να θιχτεί και στο τέλος να θυμώσει τόσο πολύ μαζί σου διαστρεβλώνοντάς τα και αντιστρέφοντας όλα τα «κακά» που πιστεύει ότι έχουν ειπωθεί εναντίον του, σε «καλά» για τον εαυτό σου. Έπειτα σου κλείνει και με περίσσιο θράσος όλες τις πόρτες. Οπότε παιδία, τουμπεκί ψιλοκομμένο; Δηλαδή, να μην μιλάμε πια; Γι’ αυτούς θα ήταν το ιδανικότερο βόλεμα. Όχι, θα μιλάμε με αποτέλεσμα τη δυστυχία τους. Ας ψαχτούν λίγο καλύτερα! Tuff Truth!


Μαρία Τσιντίδου

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.