“Φαύλοι κύκλοι!”… Πόσες φορές έχουμε αναλογιστεί την παραπάνω έκφραση; Πόσες φορές θέτουμε ως στόχο μια νέα αρχή και μετά από λίγο αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε στα ίδια; Όταν το μυαλό μας εγκλωβίζεται σε μια κατάσταση, μια θέση, μια ιστορία, δύσκολα παρεκτρέπει και ακόμη πιο δύσκολα απαγκιστρώνεται από τον φαύλο κύκλο που έχει παρασυρθεί και η δίνη του το κρατά δέσμιο στους κόλπους του. Θα σας πω μια ιστορία… Παρά τους καλούς οιωνούς που έπνεαν, ένα θεωρητικά ευτυχισμένο ζευγάρι έφτασε να πνέει τα λοίσθια και με πρωτοβουλία του αγοριού η σχέση έληξε άδοξα. Ο άνδρας σε ελάχιστο χρόνο βρήκε την επόμενη και μετά από λίγο χρόνο μια άλλη και πάει λέγοντας. Η γυναίκα της ιστορίας, ενόσω παρακολουθούσε από μακριά τα τεκταινόμενα, δεν ήθελε να κατανοήσει ότι ο κύκλος της σχέσης τους είχε φτάσει στο τέλμα. Έτρεφε ελπίδες, αναμόχλευε στο μυαλό της όλες τις κοινές τους αναμνήσεις και επέμενε να ζει με ψευδαισθήσεις. Έμενε στο παρελθόν κολλημένη, ζούσε με φαντασιώσεις, δημιουργούσε όνειρα και πρωταγωνιστούσε σε αυτά, πάντα με γνώμονα ότι ήταν σε σχέση με τον πρώην αγόρι της. Δεν ήθελε να δει καθαρά την πραγματικότητα και σιγά – σιγά απομονώθηκε από όλους και όλα και εθελοτυφλούσε σε έναν κόσμο μοναχά δικό της, καταδικάζοντας κυριολεκτικά τη ζωή της. Όσοι φίλοι ήταν στο πλάι της, προσπάθησαν να την συνετίσουν, να την επαναφέρουν στην πραγματική και ρεαλιστική ζωή, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο φαύλος κύκλος της είχε γίνει κομμάτι της, είχε γίνει η καθημερινότητά της… Όταν στη ζωή της αναπάντεχα εισέβαλλε ένα άσχημο γεγονός που την αφύπνισε και την έκανε να δει με άλλο μάτι την ίδια, αλλά και τον κόσμο γύρω της. Ήταν σαν να ξύπνησε από ένα κακό όνειρο και είδε όλα όσα συντελούνταν γύρω της, αντικρίζοντας μια παρατημένη και ξένη ακόμη και για τον ίδιο της τον εαυτό, γυναίκα. Αυτό ήταν. Ο φαύλος κύκλος είχε σπάσει και εκείνη έπρεπε να βγει πάραυτα! Πάλεψε με όλες τις της δυνάμεις, προσπάθησε με σθένος και βήμα – βήμα άρχισε να βλέπει απέναντί της την ανατολή. Με πίστη στον εαυτό της, με θέληση, υπομονή αλλά και περίσσεια επιμονή, διέλυσε τα μονοπάτια του μυαλού που την κρατούσαν δέσμια και βγήκε στο φως.

Φαύλος κύκλος, τόσο δυνατός και ύπουλος που δεν το βάζει ο νους μας. Φαύλος κύκλος, ικανός να μας αποπροσανατολίζει και να μας στερεί τη δυνατότητα να προχωρήσουμε. Φαύλος κύκλος, ύπουλος και διαβολικός, όταν τον παρατηρείς αποστασιοποιημένος, αθώος και αγγελικός όταν βρίσκεσαι στα δίχτυα του. Ίσως κάποιες φορές χρειάζεται να περάσουμε από διάφορα στάδια για να γίνουμε σοφότεροι, δυνατότεροι και περισσότεροι έμπειροι για το μέλλον. Έχουμε με αυτόν τον τρόπο κερδίσει σε διορατικότητα, είμαστε πιο αντικειμενικοί και πιο δυναμικοί να διακρίνουμε σημάδια και προασπίζουμε τον εαυτό μας όσο περισσότερο μπορούμε, γιατί είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε! Δεχτείτε αρχικά ότι έχετε εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο. Αποδεχτείτε το και σταδιακά αναζητήστε τον τρόπο για να τον αφήσετε μια και καλή πίσω σας. Μη ξεχνάτε ότι η βοήθεια στην παρούσα φάση, μπορεί να αποβεί ευεργετική και αναγκαία!


Κατερίνα Σιδέρη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.