[Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη]

Το να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που αγαπάς, που σέβεσαι, που σε στηρίζουν, σε φροντίζουν και σε αποδέχονται έτσι όπως πραγματικά είσαι, είναι ευλογία. Είναι μια πηγή δύναμης, μια αστείρευτη υποστηρικτική γραμμή που είναι ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο, πάντα έτοιμη να σε αγκαλιάσει και να σε κάνεις να νιώσεις ασφάλεια. Όμως δεν είναι τίποτα ωραιότερο από το να πατάς γερά στα δικά σου πόδια, να υπολογίζεις τις δικές σου δυνάμεις, να έχεις το σθένος να αποφασίζεις εσύ για τα θέματα που σε αφορούν και να καθοδηγείς τον εαυτό σου, μόνο όπως εσύ γνωρίζεις. Κανένας δεν μας ξέρει καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Μονάχα εμείς είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε επακριβώς όλα όσα σχετίζονται γύρω από τον χαρακτήρα μας, τις αντιδράσεις μας, τη ψυχολογία που μας διέπει κάθε στιγμή.


Πάντα στη ζωή μας χρειαζόμαστε ανθρώπους στο πλάι μας, αλλά μη ξεχνάτε, πάν μέτρον άριστον! Τους δίνουμε τον χώρο που εμείς επιθυμούμε, βάζουμε όρια και αποφασίζουμε για τη ζωή μας απερίσπαστοι, γιατί κανένας άλλος δεν κατανοεί καλύτερα τις ανάγκες μας. Επιπρόσθετα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών μας και την τελική απόφαση μιας υπόθεσης, οξύνουμε την κριτική μας σκέψη, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας και χαιρόμαστε όταν όλα έχουν θετική έκβαση. Στην περίπτωση δε που η απόφαση ήταν λανθασμένη, μην απογοητεύεστε, όλοι τελικά μαθαίνουμε ακόμα και μέσα από τα λάθη μας!

Είναι θεμιτό να λειτουργούμε απρόσκοπτα, χωρίς επηρεασμούς και εξωγενείς παράγοντες. Αν επιθυμούμε, ζητάμε συμβουλές και απόψεις από τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και αξιολογούμε τις δικές τους θέσεις, αλλά δεν ξεχνάμε να πάρουμε εξολοκλήρου την τελική απόφαση και να είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν. Κάποιες φορές θα λοξοδρομήσουμε, θα πιεστούμε και θα ακολουθήσουμε τη γνώμη των άλλων, εκείνων που θα εισβάλλουν στη ζωή μας, θα καταπατήσουν τον χώρο μας, θα περάσουν την κόκκινη γραμμή και θα μας παραγκωνίσουν. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την κατάσταση, να λάβουμε άμεσα δράση, να πάρουμε ξανά τα ηνία στα χέρια μας και ευγενικά να θέσουμε εκ νέου τα όριά μας. Μέσω της συζήτησης λύνονται όλοι οι προβληματισμοί και γίνονται κατανοητά όλα όσα επιθυμούμε να μοιραστούμε με τους οικείους μας, που προς στιγμήν θεωρούν τη ζωή μας, δική τους.


Μην πιέζεστε, μην βάζετε τα “θέλω” των άλλων πάνω από τα δικά σας. Λειτουργήστε αυτόνομα, δυναμικά και πατήστε στα πόδια σας χωρίς δεκανίκια και βοηθήματα. Στα σημαντικά προβλήματα της ζωής, στις αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ρότα μας, είμαστε μόνοι να αποφασίσουμε αυτόνομα και κατασταλτικά. Στο τιμόνι του καραβιού της ζωής, πάντα υπάρχει ένας καπετάνιος. Κρατήστε γερά το πηδάλιο, αποφασίστε ποια πορεία θα ακολουθήσετε και στηρίξτε αυτή σας την απόφαση. Αλλάξτε ρότα αν τα πράγματα θεωρείτε ότι δυσκολεύουν, μα μην εμπιστευτείτε το πηδάλιο στα χέρια άλλου!

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.