Έγινα πρόσφατα μάρτυρας μιας στιχομυθίας, που πραγματικά με άφησε άναυδη σχετικά με τον τρόπο σκέψης των νέων ανθρώπων και την επιπολαιότητα που τους χαρακτηρίζει έναντι σοβαρών θεμάτων, όπως η γέννηση ενός παιδιού και η δημιουργία οικογένειας.

Μέσα από τις δημοφιλείς για τις μέρες μας πλατφόρμες γνωριμιών, ένας άνδρας ηλικίας 37 ετών, γνώρισε μια κοπέλα ηλικίας 25 ετών. Αντάλλαξαν κάποια μηνύματα, όρισαν ένα απογευματινό ραντεβού σε ένα καφέ και δειλά – δειλά ξεκίνησαν να έχουν σχέση. Έχοντας καθημερινή επαφή μέσα από τα social, να διευκρινίσω εδώ ότι εννοώ την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, ούτε καν τηλεφωνική συνομιλία και 1-2 φορές την εβδομάδα δια ζώσης επικοινωνία, βίωσαν από κοινού 2μηνη σχέση, ώσπου ξαφνικά η κοπέλα έμεινε έγκυος… Και εδώ είναι που θέλω να σταθώ και να καταγράψω στο χαρτί, τις λέξεις που φράζουν την αναπνευστική μου οδό και που σαν χείμαρρος διεκδικούν να αποδράσουν από μέσα μου και να γίνουν προτάσεις.


Η κοπέλα ανακοινώνει στον 37χρονο ότι είναι έγκυος και ελαφρά τη καρδία, το ζευγάρι αποφασίζει να συνεχιστεί η κύηση και γιατί όχι, να παντρευτούν (πολιτικός γάμος) και όπου βγει! Τι σημαίνει όπου βγει; Δηλαδή αν δεν βγει; Τι κάνετε; Ερωτήσεις που καλοπροαίρετα εξέφρασα νοερά, γιατί πραγματικά ήρθα αντιμέτωπη με την απερισκεψία και την ελαφρότητα αντιμετώπισης τόσο σοβαρών θεμάτων.

Θεωρώ ότι η γέννηση ενός παιδιού δεν είναι απόφαση που μπορείς να πάρεις τόσο γρήγορα, όπως επίσης και η δημιουργία οικογένειας με κάποιον, τον οποίο γνωρίζεις μονάχα 2 μήνες! Πρόκειται για τον άνθρωπο που θα μοιραστείς μαζί του πολύτιμες στιγμές και κοινές αναμνήσεις και σίγουρα στα μάτια τα δικά μου η τόσο γρήγορη απόφαση είναι επιδερμική και χωρίς δεύτερη σκέψη.


Στην προσπάθειά μου να εκμαιεύσω περισσότερες πληροφορίες για την καταγραφή του άρθρου, έγινα αποδέκτης ακόμη μιας εν των όν ουκ άνευ εξωπραγματικής απάντησης, η οποία ειπώθηκε από τους ίδιους. «Αν δεν περνάμε καλά, ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του». Συγγνώμη που σας το χαλάω, αλλά υπάρχει στη μέση και ένα παιδί! Μήπως το ξεχάσατε; «Ναι ok, θα το μεγαλώσουμε με κάποιον τρόπο, όχι βέβαια μαζί, αλλά… δεν θα είμαστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που θα χωρίσουμε έχοντας παιδί, εφόσον μας έτυχε…». Έτυχε; Ποιος δεν γνωρίζει στις μέρες μας τα μέτρα προφύλαξης της ερωτικής επαφής; Μη βιάζεστε να αντιδράσετε, σας έχω και καλύτερο! Η μέλλουσα μητέρα, στη διάρκεια των 2 μηνών είχε παράλληλη σχέση και με κάποιον άλλον άνδρα, πράγμα που γνώριζε ο 37χρονος, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό. Και πώς είσαι σίγουρος ότι το παιδί είναι δικό σου; «Αυτό μου είπε η «Χ» και δεν έχω λόγο να μην την πιστέψω», μας έγραψε ο μέλλων μπαμπάς, πανευτυχής! Αλήθεια τώρα; Μόνο εγώ είμαι εκείνη που δυσκολεύομαι να εντάξω το μυαλό μου σε αυτή τη λογική;

Σε κάποιους μπορεί να φανώ κυνική, αλλά πραγματικά δεν το χωράει ο νους μου, η νέα γενιά να σκέφτεται τόσο ρηχά το μέλλον της και να αντιμετωπίζει με τέτοια ελαφρότητα την μεταξύ τους σχέση. Παράλληλες σχέσεις δεν ενοχλούν τους συντρόφους και φυσικά οι ελεύθερες σχέσεις, είναι πιο αποδοτικές από τον ασφυκτικό κλοιό των μόνιμων δεσμών. Σίγουρα μιλάμε για ένα μεμονωμένο παράδειγμα, αλλά πιστέψτε με, στο forum της ως άνω συζήτησης, τα σχόλια που δεχόταν ο 37χρονος που είχε κάνει την ανάρτηση, ήταν στην πλειοψηφία τους σύμφωνα με την άποψή του, με εξαίρεση το δικό μου και 2-3 ακόμη.

Είναι λυπηρό να έρχεται στο κόσμο μία ζωή και ο θεσμός της οικογένειάς του πριν ακόμη γεννηθεί να είναι μετέωρος. Πείτε με ρομαντική, συναισθηματική, ξεπερασμένη, παρωχημένη, όπως επιθυμείτε! Έχοντας στο ενεργητικό μου ένα γάμο και 2 παιδιά, είμαι ένθερμος οπαδός της άποψης ότι χρέος των γονιών είναι να πολεμούν καθημερινά για να παρέχουν στα παιδιά τους ένα πρόσφορο περιβάλλον γεμάτο αγάπη και θαλπωρή, απαλλαγμένο από εντάσεις και ανασφάλειες.

Ενδεχομένως κάποιοι από εσάς να διαφωνήσετε μαζί μου. Είστε ελεύθεροι να το κάνετε. Εγώ ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας το περιστατικό και ευελπιστώντας να διαβαστεί, θέλω να επισημάνω ότι η ζωή μπορεί να είναι μια περιπέτεια, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στους κινδύνους που ελλοχεύουν στους κόλπους της.

Οι αποφάσεις ελαφρά την καρδία, δεν έχουν ωφελήσει σχεδόν κανέναν! Μην προτρέχετε νέοι! Αντιλαμβάνομαι ότι το αίμα βράζει μέσα στις φλέβες σας, νιώθετε ικανοί για όλα και έτοιμοι να δοκιμάσετε διαφορετικές προκλήσεις χωρίς ενδοιασμούς, με γνώμονα την ελευθερία των πάντων.

Η γέννηση ενός παιδιού είναι σοβαρή υπόθεση και απαιτεί αν μη τι άλλο σεβασμό και σύνεση. Δείξτε την ανάλογη ωριμότητα και πράξτε τα δέοντα, στέφοντας το βλέμμα σας στο μέλλον. Γιατί τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων, θα σας συνοδεύουν για μια ζωή!

 

Κατερίνα Σιδέρη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.