Σημάδια σώματος, προσώπου ή σημάδια μη εμφανή, ψυχής και μυαλού, είναι τα δικά μας σημάδια. Τα προσωπικά, εκείνα που μας χαρακτηρίζουν! Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο;


Αφήνοντας προς στιγμή τα μη εμφανή σημάδια, θεωρώ πως τα σημάδια του σώματος έχουν την δική τους ιστορία. Καλή ή κακή, είναι εκεί να μας θυμίζει είτε σκανδαλιά, είτε ατύχημα, είτε απλά κάποιο αυτοάνοσο που ποτέ δεν καταλάβαμε πώς αποκτήσαμε! Σημάδια από ποδήλατο χωρίς φρένο, διακοσμούν τα γόνατα μου. Με ένα δόντι σπασμένο επέστρεψε ο αδελφός μου, απώλεια ποδηλάτου και αυτή!


Σπασίματα περιγράφουν γνωστοί και φίλοι, ατυχήματα που ευτυχώς εκτός από σημάδια δεν μας άφησαν άλλα κουσούρια, σκανδαλιές που κάναμε όταν είμασταν παιδιά. Πρόσωπα όμορφα, σημαδεμένα από καβγάδες και γεγονότα των οποίων η έκβαση πήρε άλλη τροπή. Τσαμπουκάδες της νιότης, της πρώτης και της δεύτερης! Σώματα που έχουν ζήσει εμπειρίες ζωής. Δεν είναι όμως όλα τα σημάδια με γλύκα να μας θυμίζουν νοσταλγικά το παρελθόν μας, είναι η αλήθεια! Το δέχομαι!

Στα επικριτικά μάτια, τίποτα δεν είναι όμορφο! Τα πρώτα επικριτικά μάτια είναι τα δικά μας! Εμείς δεν συγχωρούμε, εμείς βλέπουμε με άλλο τρόπο τα σημάδια μας, εμείς δεν δεχόμαστε! Σημάδια εκ γενετής, σημάδια που καλύφθηκαν (γιατί;) από τατουάζ. Σημάδια ακμής, σημάδια καισαρικής, σημάδια και τομές εγχειρήσεων, σημάδια μολύνσεων, σημάδια από αυτοάνοσα…

“Γιατί έτυχε σε εμένα;” με ρώτησε με λυπημένα μάτια μια φίλη με αυτοάνοσο που σημάδεψε πρόσωπο και σώμα. Μα είσαι όμορφη με αυτά τα σημάδια! Είσαι μοναδική! Όποιος δεν το βλέπει, δεν θέλει να το δει! Μην ασχολείσαι με αυτούς που δεν εκτιμούν την μοναδικότητά σου!

Ήταν κοντά να χάσει το μάτι του, είχε τροχαίο! Κινδύνεψε η ζωή του! “Έζησα Ελένη μου και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ακόμα και αν απόκτησα αυτό το σημάδι” μου είπε ένας άλλος γνωστός, δείχνοντας το σημάδι πάνω από το φρύδι του!

Πολλές ιστορίες μπορώ να σας διηγηθώ, ανθρώπινες ιστορίες, άλλες καλές, άλλες όχι. Δεν θα το κάνω, γιατί δεν θέλω να σταθώ στο γεγονός που σημάδεψε σώματα, πρόσωπα και ψυχές! Θα σταθώ μόνο στην αποδοχή. Αποδέχομαι το σώμα μου, αποδέχομαι εμένα! Η αποδοχή είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε! Δεν υπάρχει λόγος να ντρεπόμαστε λόγω του σώματος ή κάποιας εξωτερικής εμφάνισης που οι πολλοί δεν εγκρίνουν!

Οι πολλοί δεν ξέρουν την προσπάθεια σου! Οι πολλοί δεν σκούπισαν τα δάκρυα σου! Οι πολλοί ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού όταν τους χρειάστηκες!

Προχώρα, είσαι πανέμορφη! Προχώρα, είσαι κούκλος!

 

Ελένη Ρέγγα

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.