Σου γράφω γιατί δεν θέλω αυτές οι ημέρες να ξεχαστούν. Η απουσία κατάφερε να κάνει και τους τοίχους να κιτρινίσουν, τα λουλούδια να μαραθούν. Και όταν γράφεις, δεν μοιάζεις με ένα δέντρο που χάνει τα φύλλα του, έχεις τη δύναμη της καταγραφής, της συνειδητοποίησης, της ψυχικής ανακούφισης. Δεν θέλω αυτές οι ημέρες να περάσουν και να μην τις έχω αποτυπώσει στα γραπτά μου. Δεν θέλω η απουσία σου, σωματική και πνευματική, να μην καταγραφεί.

Με ζωντανεύει η σκέψη πως θα σε ξαναδώ, πως θα σκύψω για να πιώ νερό από τη λίμνη των χειλιών σου. Και θα δροσιστώ αισθανόμενη ξανά το δέρμα σου επάνω μου. Με ρωτούσες πού θα ήθελες να πάμε; Και σου απαντούσα «Και στο παγκάκι μαζί σου, πλούσια και ευτυχισμένη θα αισθανόμουν!». Ναι, δεν είχα ανάγκη κάτι άλλο, κάτι περισσότερο, εσύ ήσουν η περιουσία μου.


Οι ημέρες που είμαι μακριά σου, δεν είναι εύκολες. Φοράω το χαμόγελο στους φίλους και τους περαστικούς, όμως μέσα μου λαχταρώ να σε δω κάπου μέσα στο πλήθος. Άδειασαν τα μάτια μου, στέρεψαν από την ενατένιση του κορμιού σου. Ποτέ δεν είναι εύκολο να στερείσαι αυτό που αγαπάς. Εκατό φόρες βρίσκομαι εκεί που με αγαπούν, αλλά χίλιες φορές σκέφτομαι εσένα που αγαπώ. Και γυρίζεις εκεί που αγαπάς, όπου και αν πας. Καλύτερα στο σκοτάδι με την αγάπη σου, παρά στο φως μακριά σου.

Ακόμα και το The Party με τον Peter Sellers βλέπω συνέχεια για να γελώ. Τουλάχιστον μου έδωσες έναυσμα για καλή ταινία… Μου στέρησες την παρουσία σου τόσο άτσαλα, τόσο απότομα. Και ακόμα και αν μέσα μου παράπονο έμεινε, ποτέ δεν έπαψα να σε προσμένω. Ήλπιζα πάντα ότι θα δω τη γλυκιά σου πλευρά, το χαμόγελό σου. Αυτό που σε εμένα δεν έδειξες, δε χάρισες ποτέ.


Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου μαλακώνουν επειδή συνειδητοποιούν περισσότερο το πέρασμα του χρόνου και τη φθαρτή τους φύση. Ή αν σκληραίνουν, επειδή θέλουν να ρουφήξουν με κάθε τρόπο κάθε σταγόνα αυτής της ζωής. Σου γράφω για να μην ξεχαστούν αυτές οι μέρες. Δε θα σου στείλω τίποτα, στο συρτάρι και το λάπτοπ μου θα μείνουν. Καλό είναι να ζητάς, αλλά από αυτόν που έχει να σου δώσει…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.