Ακούω και διαβάζω πολύ συχνά αυτό που λένε “Οι αληθινοί φίλοι φαίνονται στη χαρά σου”. Η δική μου άποψη διαφέρει και δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι η σωστή. Είναι όμως η σωστή για μένα κι είναι η εξής, ο αληθινός φίλος είναι αυτός που θα συρθεί μαζί σου στο πιο οδυνηρό μονοπάτι της ψυχής σου. Θα σου καθαρίσει τα χέρια από τα χώματα, θα σου στηρίξει τα γόνατα που τρέμουν, θα σε ακούσει και θα σκεφτεί πολύ καλά πριν σου δώσει απάντηση, θα νιώσει την πίκρα σου και θα προσπαθήσει να σου τη φωτίσει, θα πάρει το δάκρυ σου και θα παλέψει να σου το κάνει χαμόγελο στα χείλη. Κι ύστερα ναι, θα χαρεί με τη χαρά σου, θα χαρεί αν σε δει να χορεύεις ξανά κι αν δεν χορεύεις ακόμη, θα σου κρατήσει το χέρι να χορέψετε μαζί έστω κι αν είναι χιλιόμετρα μακριά.

Μου πήρε τριάντα χρόνια να την καλέσω μέσα στην ψυχή μου την κολλητή μου και να της φωνάξω δυνατά “Σε χρειάζομαι!” κι είναι εδώ, δίπλα μου μέρες τώρα, μέσα σε αυτά τα σκοτεινά και άβατα της καρδιάς μου για να μπορέσει να με κάνει να χορέψουμε ξανά μαζί.

Στη φιλία δεν έχει σημασία πόσοι είναι στην παρέα σου, αλλά η αξία του ενός στα αβάσταχτα της ζωής. Να της πεις μετά από τριάντα χρόνια “Σε χρειάζομαι!” και να μην φύγει ούτε για ένα λεπτό, βάζοντας πίσω τη ζωή της για σένα.

Το παραπάνω κείμενο το έγραψα τον Νοέμβριο του 2021, ενώ διένυα μία πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου και είμαι σίγουρη πως θα το αγαπήσετε κι εσείς. Πιο κάτω γράφω κάτι πιο γενικό που είμαι σίγουρη πως θα το αγαπήσετε και θα σας φανεί χρήσιμο. Συχνά ερχόμαστε κοντά σε ανθρώπους που από τις πρώτες κουβέντες που θα ανταλλάξουμε μαζί τους, θα νιώσουμε μία οικειότητα και από τις πρώτες μέρες γνωριμίας δημιουργείται ανάμεσά μας μία ξεχωριστή σχέση επικοινωνίας. Συμβαίνει και στις ερωτικές σχέσεις, αλλά θα ήθελα να μιλήσω μόνο για τις φιλικές.

Σίγουρα θα έχει τύχει σε πολλούς από εσάς να εμπιστευτείτε φίλους, που με το πέρασμα του χρόνου, αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι και εγωκεντρικοί. Πώς μπορούμε όμως να εντοπίσουμε τα σημάδια που μας δείχνουν πως απέναντί μας έχουμε έναν πραγματικό φίλο ή όχι; Κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο φυσικά…


  • Κουτσομπολιό. Αν οι μόνες συζητήσεις είναι σχολιασμός της ζωής των άλλων, σίγουρα αυτό δείχνει πως πιθανώς κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει για εσάς, πίσω από την πλάτη σας.
  • Γκρίνια. Η στάση «poor me», «λυπηθείτε με» κλπ., δείχνει άνθρωπο που ζητά επιβεβαίωση και φυσικά δεν θα έχει το ψυχικό σθένος να σταθεί σε κάποιο καλό ή άσχημο συμβάν της ζωής σας.
  • Εγωισμός. Αν μιλά μόνο για τον εαυτό του και δεν ρωτά το παραμικρό για εσάς, είναι φως φανάρι πως η ζωή σας δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ψάχνει απλά κάποιον να του χαϊδεύει τα αυτιά.
  • Φίλοι. Δεν είναι κανόνας, αλλά είναι ορθό το «Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Μια ματιά στον κοινωνικό του κύκλο θα αποκαλύψει πολλά για τον ίδιο, το πώς συμπεριφέρεται, το είδος των συζητήσεων, το πώς διαχειρίζεται αντιπαραθέσεις κλπ.
  • Συγνώμη. Αν δεν έχει πει έστω μία φορά συγνώμη, θεωρεί πως είναι αλάνθαστος και σίγουρα δεν θέλετε άτομα με αλαζονικά προσωπεία στη ζωή σας.
  • Ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια είναι δώρο, όσο κι αν πονάει και να έχετε την ψυχή σας ανοιχτή, γιατί αν έχετε δίπλα σας έναν πραγματικό φίλο θα σας τα πει έξω από τα δόντια, για το καλό σας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θέλει να σας μειώσει, αλλά να σας ανοίξει τον δρόμο που πιθανώς δεν βλέπετε.
  • Σεβασμός. Ο αληθινός φίλος θα καταλάβει πόσο διαφορετικοί είστε, αλλά δεν θα θελήσει ποτέ να περάσει τα όριά σας κι ούτε εσείς τα δικά του. Είναι υποστηρικτικοί για τις αποφάσεις σας και δεν απαιτούν να κάνετε πράγματα που δεν αρμόζουν στην προσωπικότητά σας. Αν το κάνουν, τότε απλά θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους.
  • Χαρά και λύπη. Θα είναι δίπλα σας και στις δύο περιπτώσεις. Αν δεν νιώσετε πως είναι δίπλα σας με τον τρόπο που θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα, τότε κάτι λείπει από τη σχέση σας.

Καλή τύχη και να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και τη δύναμη να λέτε “όχι” σε φιλίες που δεν σας ταιριάζουν.

Ελένη Ισπόγλου


https://instabio.cc/eleniispoglou

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.