Δύο ποιητικές συλλογές από ένα σύγχρονο ποιητή της νέας γενιάς. “Ο επιμένων έρωτας νικά” και το “Έρως νικημένε μάχαν”, από τον Γιώργο Τσιβελέκο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΟ Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 στην Αθήνα. Μέχρι τα οχτώ του χρόνια μεγάλωσε στη Νίκαια και από το 2005 διαμένει μόνιμα στην Ανάβυσσο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών.

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων για την Εγκληματολογία στο Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και ήταν συνεργάτης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των σεμιναρίων «Έγκλημα και Κινηματογράφος» για δύο χρόνια, την Ψυχολογία, τη Δημιουργική Γραφή και την Εικονογράφηση.


Συνεχίζει τις σπουδές του στον τομέα της Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τα ποιήματά του «Τα μέσα σου τοπία» και «Επίγειος παράδεισος», καθώς και το διήγημά του «Στο άγνωστο», έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το διήγημά του «Η κληρονομιά» έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί», η οποία είναι διαθέσιμη στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται ποιήματα και διηγήματά του σε διάφορους ιστότοπους και απαγγελίες ποιημάτων του στo YouTube. Επίσης, το Official Music Video «Η πιο όμορφη εικόνα» έχει σαν κατακλείδα το ομώνυμο ποίημά του.

Η ποιητική του συλλογή «Έρως νικημένε μάχαν» είναι η δεύτερη που εκδίδεται κατά σειρά από τις εκδόσεις Οσελότος. Η πρώτη του κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2021 με τον τίτλο «Ο επιμένων έρωτας νικά» και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (ΕΠΟΚ) την επέλεξε ως «Βιβλίο Χρονιάς 2021».

 

Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΕΡΩΤΑΣ ΝΙΚΑ – ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Ως κι η πέτρα χάνει τ’ άσπαστό της στο χείλος του γκρεμού.

Εσύ θα το εγκατέλειπες ποτέ για ’μένα;

Μη φοβάσαι…
Μη διστάζεις…

Ως και τα θραύσματά σου προτίθεμαι ν’ αγκαλιάσω.

——————

Ο ανεμόμυλος κι ο φάρος
να χαιρετιστούν θέλω ξανά.
Να κάνουν σινιάλο ο ένας στον άλλο,
γυρνώντας κι αναβοσβήνοντας,
για να δείξουν χαρούμενοι το σμίξιμό μας
και να δώσουν την ευχή αυτήν τη φορά να ’ναι αειθαλές…

 

 

ΕΡΩΣ ΝΙΚΗΜΕΝΕ ΜΑΧΑΝ – ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

ΤΖΑΜΙ
Με τ’ ακροδάχτυλά μας προσπαθούσαμε
ν’ αμβλύνουμε τις αιχμηρές γωνίες
του σπασμένου τζαμιού μας,
μα το μόνο που καταφέρναμε
ήταν να τις βάφουμε κόκκινες,
να μην μπορούμε να ιδωθούμε πλέον
μέσ’ απ’ τ’ άλικα νερά που έρρεαν
σαν τα ενοχλητικά χιόνια της τηλεόρασης
και το αίμα να στάζει μέχρι το περβάζι
της εύθραυστης ψυχής μας.
Γι’ αυτό σου έλεγα:
«Έλα να γκρεμίσουμε ολόκληρο το παράθυρο
μέχρι τα κουφώματά του,
κι ας μπάσει δυνατό το κρύο».
Έτσι, θ’ αναγκαζόμασταν να έρθουμε κοντά,
για να ζεσταθούμε με τη θερμότητα των σωμάτων μας,
αντί να προσπαθούμε να το μπαλώσουμε
ο καθένας από διαφορετική πλευρά
παριστάνοντας τους αλώβητους.
Και μετά, πολύ απλά, θα φτιάχναμε ένα καινούργιο αρραγές.
[…]

 

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Μια καυτή βραδιά του καλοκαιριού, το μάτι έπεσε στην δεύτερη ποιητική συλλογή του Γιώργου Τσιβελέκου. Με καλούσε να ολοκληρώσω την σειρά που μιλάει για έρωτα. Ίσως και να μην μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή. Διάβασα το “Ο επιμένων έρωτας νικά”, μέσα στον χειμώνα, μια ποιητική συλλογή που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, ίσως όπως ακριβώς είναι και ο έρωτας.

Ερωτικά καλέσματα
Προσπάθειες
Υποσχέσεις
Επιτέλους μαζί

Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα μέσα από την μάτια του συγγραφέα με ταξίδεψαν σε μια αθώα εποχή, τότε που νόμιζα ότι και ο ενθουσιασμός θεωρείται έρωτας. Στην προσπάθεια που έπρεπε να κάνω για να με προσέξει αυτός ο πρώτος έρωτας που δειλά είχε ξυπνήσει μέσα μου. Στις υποσχέσεις που σαν αθώα τότε, τα πίστευα και νόμιζα ότι μου χάριζαν όλο τον κόσμο. Στο “επιτέλους μαζί” που μέσα από τα ποιήματα του Γιώργου, θυμήθηκα πρώτες αγάπες, αγάπες που λαχταρούσα να γευτώ. Μια ποιητική συλλογή για τα πριν του έρωτα και για την πρώτη επίγευση.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ – ΠΕΤΡΑ
Δύο γυμνά σώματα
με τα πόδια και τα χέρια του χορού τους,
με τα όμορφα σχηματισμένα και γερά νύχια του,
γδέρνουν και γρατζουνούν την επιτοίχια πέτρα.
Ματώνει κι ουρλιάζει απ’ τον πόνο,
πέφτουν κομμάτια σκόνης της κάτω,
γεμίζει σημάδια χαρακιών η επιφάνειά της
κι οδύρεται άψυχα, τραβώντας τις γωνίες της.
Δεν μπορεί να νιώσει λίγη απ’ την ηδονή της ζωής των δύο γυμνών σωμάτων
με τα πόδια και τα χέρια του χορού τους,
με τα όμορφα σχηματισμένα και γερά νύχια του,
που τη γδέρνουν και τη γρατζουνούν επιδεικτικά,
νικώντας την τραχιά σκληρότητά της.

 

Την δεύτερη ποιητική συλλογή «Έρως νικημένε μάχαν» την ξεκίνησα πριν λίγο καιρό, τότε που όλα για άλλη μια φόρα είχαν διαλυθεί για μένα.

Ο έρωτας μετά, όταν έχει τελειώσει. Ο έρωτας δεν είναι μόνο όμορφες στιγμές, έχει και πόνο όταν είναι μονόπλευρος, όταν δεν αναγνωρίζεται και όταν είναι ένα ψέμα.

Τρείς ενότητες κι εδώ:
Προαισθήσεις. Είναι αυτό το συναίσθημα που έχεις όταν κάτι φτάνει στο τέλος. Απολογισμοί, διαπιστώσεις και παραδοχές. Για να πας παρακάτω, για να αποδεσμευτείς από έναν έρωτα, πρέπει να κάνεις τον δικό σου απολογισμό, να διαπιστώσεις ότι το τέλος δεν αλλάζει και ότι αυτός ο έρωτας δεν ήρθε για να μείνει. Να παραδεχτείς ότι έζησες στιγμές και πήρες ένα όμορφο μάθημα.

Μετά ζωήν
Ποιήματα για της αναμνήσεις που κάθεσαι και αναπολείς μετά το τέλος.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ – ΝΑ ΓΥΡΝΑΣ

Να γυρνάς να κοιτάζουμε μαζί
το φεγγάρι και τον έναστρο ουρανό.
Κι όταν έρχεται η ώρα να φεύγεις,
να μου υπόσχεσαι πως δε θα σταματήσεις ποτέ να γυρνάς.

 

Ο Γιώργος έχει ένα τρόπο να βλέπει την ποίηση μέσα από πολλά και διάφορα συναισθήματα. Ο έρωτας το πιο σημαντικό δώρο, που σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, αλλά και να πονάς, ο Γιώργος έχει τον τρόπο να μου χαράζει μέσα στην ψυχή, με την μοναδική του πένα.

Μια γραφή που ξεχειλίζει έντονα συναισθήματα και αλήθειες που τολμά να πει ένας άντρας. Που δεν φοβάται να τσαλακώσει την ψυχή του και μέσα από τις λέξεις να μας δείξει, μέσα από τα μάτια του, τον έρωτα που προσμένει, τον έρωτα που θα τον κάνει να αναπνέει διαφορετικά.

Τα βιβλία θα τα βρεις εδώ:
Ο επιμένων έρωτας νικά- Ο επιμένων έρωτας νικά (ocelotos.gr)
Έρως νικημένε μάχαν- Έρως νικημένε μάχαν (ocelotos.gr)

 

Άνδρεα Αρβανιτίδου

https://www.andreaarvanitidou.com/

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.