Δεν πέθανε ο έρωτάς μου για σένα, αλλά οι αντοχές μου… Έχετε αναρωτηθεί σχετικά με το πότε θα μπορούσαμε να εκφράσουμε την παραπάνω άποψη και τι μας οδήγησε εκεί; Η απάντηση είναι απλή. Είμαι οπαδός της όταν έχω κουραστεί να δίνω χωρίς αντίκρισμα.

Όλα έχουν ένα όριο, ακόμα και οι αντοχές μας. Όσο κι αν δε θέλουμε να το πιστέψουμε, υπάρχουν στιγμές που δεν έχουμε άλλα αποθέματα, δεν έχουμε άλλες αντοχές να προσπαθούμε. Έχουμε στραγγίσει και την τελευταία μας ρανίδα και αποφασίζουμε, δυναμικά ή όχι δεν έχει σημασία, να γράψουμε τους τίτλους τέλους και να κοιτάξουμε προς το μέλλον με βλέμμα ελπιδοφόρο.


Ο έρωτας είναι τόσο ζωτικός, τόσο έντονος και δυνατός, που αν τον τροφοδοτούμε, σπάνια και σε ακραίες περιπτώσεις, βαλτώνει. Είναι σε θέση να μας κρατά ζωντανούς και να μας μεταγγίζει με τη σειρά του, με όλα τα συστατικά που καλλιεργεί στον κήπο του. Όταν όμως δεν είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με το έτερον μας ήμισυ, τα πράγματα δυσκολεύουν και παίρνουν περίεργες τροπές. Μπορεί να γίνουμε αποδέκτες πικρόχολων σχολίων, αλλά και παράλογων ευθυνών για την εξέλιξη της σχέσης, όταν αποφανθούμε να δώσουμε ένα τέλος. Αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Κανένας δε συμφωνεί να χάσει κάτι από τη ζωή του και στην ιδέα και μόνο, μπορεί να μας κατηγορήσει ότι ο έρωτας που είχαμε, έπαψε πλέον να υπάρχει.

Μην αφήσετε τους άλλους να σας κάνουν έρμαια των απόψεών τους. Ο έρωτας δεν πεθαίνει, αλλά θα πρέπει για να μας κρατά ζωντανούς και δεμένους, να τον τροφοδοτούμε συνεχώς και εκατέρωθεν και εκείνος με τη σειρά του θα μας χαρίζει απλόχερα τους πολύτιμους καρπούς του.


Βάλτε όρια στη σχέση σας όταν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπαθήστε να είστε υπεύθυνοι με τους χρόνους απόληξής τους. Μη δίνετε συνεχώς δεύτερες ευκαιρίες. Διατηρήστε την αξιοπρέπειά σας και μιλήστε για όλα όσα νιώθετε στον άνθρωπό σας. Μην αφήνετε κατάλοιπα που μπορούν να σας ταλαντεύουν. Μην δίνετε την ευκαιρία σε ζιζάνια να καταπνίξουν τα όμορφα συναισθήματα που νιώθετε. Μοιραστείτε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους κοινής αποδοχής και συμβίωσης που θα σας επιτρέπουν να είστε ο εαυτός σας και να μην καταπιέζεστε μέσα σε σχέσεις που χωλαίνουν και απογοητεύουν.

Όταν έχετε προσπαθήσει υπέρ του δέοντος και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, γυρίστε σελίδα. Αλλάξτε τρόπο πλεύσης, βρείτε τον χαμένο εαυτό σας και αναζητήστε σε άλλα πιο φιλόξενα και ήρεμα λιμάνια να αράξετε το πλοίο της ζωής σας. Στην αρχή ίσως το τίμημα να είναι βαρύ, αλλά δεν είναι λύση να υπομένεις σε κάτι που έχει τελματώσει. Δεν πεθαίνει ο έρωτας, το είπαμε. Απλά φτάνεις στο σημείο να μη μπορείς, αλλά και να μη θέλεις να δώσεις άλλο. Φτάνοντας στο τέλμα έχεις απωλέσει πολλά, αλλά όχι όλα. Υπάρχει ακόμη η μαγιά που με τα κατάλληλα υλικά μπορεί να αποτελέσει την αναγέννησή μας, κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε για να σταθούμε ξανά δυναμικά στα πόδια μας.

Μη γυρίζετε πίσω. Αυτά που είχατε να δώσετε, τα δώσατε απλόχερα και με το παραπάνω. Χάσατε έναν έρωτα, αλλά όχι τη ζωή σας και αν κάποιος λέγεται χαμένος, αυτός δεν είστε εσείς, γιατί πρώτοι βάλατε τελεία και ας πονάει όλο αυτό κι ας φαίνεται δυσβάσταχτο κι ας είναι μεγάλο. Μην νιώθετε ενοχές και τύψεις. Νιώστε τη μαγεία της αποβολής του βάρους που τόσο καιρό κουβαλούσατε, νιώστε ανάλαφροι και έτοιμοι να αδράξετε κάθε νέα προοπτική που εμφανίζεται στον γαλανό και χωρίς σύννεφα ορίζοντά σας.

 

Κατερίνα Σιδέρη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.