ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αγγελική Δαφτσίδου κατάγεται από ένα ακριτικό χωριό του Έβρου. Τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στη Λάρισα. Σύζυγος, μητέρα, εθελόντρια, με μεγάλη αγάπη στη λογοτεχνία. Με πολυετή δράση στο πρότυπο κέντρο τεχνών “Εργαστήρι Ζωής Λάρισας” και στην “Ένωση Λογοτεχνών Λάρισας”, γράφει, παίζει θέατρο και συμμετέχει σε πολιτιστικές δράσεις στην πόλη της.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Σε μια περίοδο ανάμεσα σε δύο πολέμους, μια επαρχιακή πόλη μεταμορφώνεται και από λασποχώρι αναπλάθει τον αστικό της ιστό. Η παλιννόστηση και η προσφυγιά οδηγούν τα βήματα των ηρώων της ιστορίας στο πεπρωμένο τους. Σ’ αυτή την εποχή που όλα αλλάζουν, ένας νεαρός ίλαρχος, μια καλοκαιρινή ημέρα, συναντά αναπάντεχα τη γυναίκα της ζωής του. Από την πρώτη στιγμή νιώθει την ανάγκη να την προστατεύσει, να τη σώσει από τη φυλακή του κορμιού της, δίχως να υπολογίζει τι πραγματικά θέλει εκείνη. Οι Μοίρες όμως έχουν τα δικά τους σχέδια, που είναι υφασμένα με πόνο, προδοσία και έναν χαμένο Παράδεισο. Ποιο είναι το γραμμένο της Ισμήνης; Θα καταφέρει να ξεφύγει από τη μοίρα της ή ό,τι γράφτηκε δεν μπορεί να ξεγραφτεί;


Ένα βιβλίο που είχα στην κατοχή μου πολύ καιρό, με κοιτούσε από το ράφι της βιβλιοθήκης μου και περίμενε με υπομονή πότε θα το πάρω στα χέρια μου και θα χαθώ σε μια ιστορία σε μια περασμένη εποχή. Να ταξιδέψω στην εποχή του μεσοπολέμου. Σε μια πόλη, την Λάρισα του τότε, χάθηκα στα στενά και στα παλιά αρχοντικά. Περπάτησα στο άγνωστο μαζί με τον Νικήτα. Μαζί του γνώρισα μια πόλη με διαφορετικό αέρα, μια Πόλη που θα σημάδευε όλη την ζωή του. Η Ισμήνη, για μένα ένα αερικό, δεν περίμενε τίποτα στην ζωή της. Ένα παράθυρο όμως στάθηκε η αιτία να γνωρίσει τον έρωτα μέσα από ένα βλέμμα. Ένα βλέμμα σε έναν άγνωστο, ήταν ικανό να δώσει ελπίδα, σε μια ζωή που η ίδια θεωρούσε χαμένη.

Μια αγάπη γεννήθηκε σε μια καλοκαιρινή, καυτή μέρα. Η μορφή της Ισμήνης στο παράθυρό της, μάγεψε τον ίλαρχο Νικήτα, έναν άνθρωπο που δεν πίστευε στην αγάπη και είχε αφοσιωθεί στην καριέρα. Η αγάπη έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Κάπως έτσι η ελπίδα φώλιασε στην καρδιά της Ισμήνης και το σπίτι της έγινε πιο φωτεινό.


Μπορεί όμως η αγάπη να νικήσει τα πάντα, να νικήσει την μοίρα, να αποφύγει τον πειρασμό; Μπορεί να υπάρχει αγάπη χωρίς έρωτα και πάθος: Αυτό θα το ανακαλύψεις μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου που σε κάνει να μεταφερθείς εκεί και να ζήσεις όλη την ιστορία από κοντά. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί την τοπική διάλεκτο, κάτι που στην αρχή μου ήταν δύσκολο, αλλά τελικά ήταν αυτό που με έβαλε στο βάθος της ιστορίας. Μια Ισμήνη με υπομονή και ανοχή. Μια αγάπη που συγχωράει και ξέρει το τέλος.

Αξίζει να διαβαστεί, για αυτό τον διαφορετικό αέρα που μας μεταφέρει η Αγγελική Δαφτσίδου. “Το γραμμένο της Ισμήνης”, μήπως είναι και το δικό σου;

Κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Υδροπλάνο

Της Άνδρεα Αρβανιτίδου

https://www.andreaarvanitidou.com/

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.