- Κατερίνα Σιδέρη - ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπάρχει γυναικεία φιλία;

Advertisements

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων και η οποία εμπεριέχει το σεβασμό, την εμπιστοσύνη, την αγάπη, την εχεμύθεια, την ειλικρίνεια, την αλληλοβοήθεια, τη στήριξη και πολλά ακόμη που δεν μπορώ να θυμηθώ, ονομάζεται φιλία. Έχουμε συνυπάρξει μέλη μιας παρέας, μέλη μιας σχέσης, αλλά η φιλία είναι κάτι το διαφορετικό. Χρειάζεται φροντίδα και αγάπη για να ανθίσει και είναι τόσο εύθραυστη, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να «σπάσει».

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τέτοιες σχέσεις ευδοκιμούν συνήθως σε νεαρές ηλικίες και μεγαλώνοντας παύουν να ισχύουν, τόσο λόγω των διαφορετικών προσανατολισμών που ακολουθεί ο καθένας μας, όσο και λόγω της αλλαγής προτεραιοτήτων που εδραιώνονται κατά καιρούς στη ζωή μας. Είναι αποδεδειγμένο όμως ότι οι δυνατές φιλίες έχουν αντέξει στο χρόνο παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες και έχουν εδραιωθεί και ευδοκιμήσει όσα χρόνια και αν περάσουν. Μάλιστα θεωρείται ότι οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε γυναίκες, είναι πιο δύσκολες ώστε να μας συντροφεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν χαθούν με τον όποιο τρόπο, προξενούν αμέριστο πόνο.

Κύριο συστατικό μιας αληθινής γυναικείας φιλίας, είναι η απουσία σύγκρισης. Οι στερεότητες αντιλήψεις, ποια είναι πιο όμορφη, πιο πετυχημένη, πιο δραστήρια, είναι κάτι που θα πρέπει να απέχει μακράν. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η ζηλοφθονία, η κριτική, η ανταγωνιστικότητα, τα πάθη, τα πισώπλατα λόγια και αναμφίβολα κάθε μορφής κακεντρέχεια. Αν απαλλαγείτε από τα αυτά τα κατάλοιπα και συνεχώς τροφοδοτείτε με αγάπη τη φιλική σας σχέση, θα επωφεληθείτε τόσο εσείς, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της που όσο μεγαλώνουμε, μπορεί παροδικά αυτά θα συρρικνώνονται.

Μιας και δε ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, αποφύγετε διακαώς κάθε είδους ζιζάνιο, κάθε ενοχλητικό ή προσβλητικό σχόλιο και αφιερώστε χρόνο στις φίλες που σας έχουν ανάγκη. Μοιραστείτε όμορφες στιγμές, διασκεδάστε μαζί τους, σεβαστείτε τα προβλήματά τους, φροντίστε σε κάθε τους αδυναμία να είστε εκεί, κρατήστε φυλαγμένα τα μυστικά τους, συμβουλεύστε όποτε σας ζητηθεί και διατηρήστε μαζί τους ενεργή επαφή σε εβδομαδιαία βάση.

Τους φίλους τους επιλέγουμε με τα κριτήρια που εμείς έχουμε θέσει και δεν είναι λίγες οι φορές που ταιριάζουμε μαζί τους τόσο πολύ, ενώ με τα συγγενικά μας πρόσωπα… όχι. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε δύσκολη ή εύκολη στιγμή, το πρώτο άτομο που θα έρθει στο μυαλό μας είναι μια καλή φίλη, αν υπάρχει και μετά κάποιος από την οικογένεια. Αγκαλιάστε τις φίλες και τις δυνατές φιλίες και δώστε τους τα εφόδια να σταθούν στο χρόνο, να σας συντροφεύουν, να σας νουθετούν, να γράφουν όμορφες αναμνήσεις στο βιβλίο της ζωής σας και να γίνουν απαραίτητες και αποδοτικές.

 

Κατερίνα Σιδέρη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: