- Κατερίνα Σιδέρη - ΓΥΝΑΙΚΑ

Λανθασμένες ταμπέλες που κυνηγούν τη γυναίκα του σήμερα

Advertisements

Έχει επικρατήσει χρόνια τώρα ένα πρότυπο γυναίκας και δυστυχώς οι μεταβολές που δέχεται προς το θετικό πόλο, δεν συνάδουν με την εξέλιξη της εποχής, τη θέση της όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αλλά και την πολυπλοκότητα πλέον του ρόλου της στην κοινωνία. Το παρωχημένο πρότυπο, εξακολουθεί να τοποθετεί σε κάθε γυναίκα διάφορες αδόκιμες ταμπέλες που την καθιστούν ανάξια των αρμοδιοτήτων της και των αμέριστων προσφορών της.

Τι εννοώ… αν και για πολλές από εμάς κάποια πράγματα θεωρούνται και είναι φυσιολογικά, πολλούς τους ξενίζουν, έχοντας την τάση να τα απομυθοποιούν ή ακόμη και να τα κατακρίνουν, για να μη γράψω να τα χλευάζουν. Εδώ να αποσαφηνίσω ότι με τον όρο “πολλούς” δεν εννοώ μονάχα τον ανδρικό πληθυσμό, αλλά τους ανθρώπους γενικότερα που απαρτίζονται και από τις γυναίκες.

Μια γυναίκα που διεκδικεί στην εργασία, στην κοινωνία, στην πολιτική ή ακόμα και μέσα σε μια σχέση, χάνει τη θηλυκότητά της γιατί προσπαθεί να φερθεί σαν άνδρας, πράγμα που ενοχλεί για το θάρρος και τον δυναμισμό της και επιπλέον κάποια μερίδα ανθρώπων, τους φοβίζει και τους απειλεί.

Μια γυναίκα που επιθυμεί να τονίσει τα θηλυκά της στοιχεία, περιποιείται τον εαυτό της και την εικόνα της, εκφράζεται ελεύθερα, φλερτάρει, έχει την πρωτοβουλία σε μια γνωριμία και ζει έντονα την κάθε στιγμή της, αμέσως θεωρείται υπεύθυνη για όσα “κακά” της συμβούν. Δηλαδή, έδωσε αφορμές και πήγαινε γυρεύοντας. Έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες;

Μια γυναίκα που επιλέγει να τολμά, που επιδιώκει να ανέβει επαγγελματικά και κοινωνικά, που θέτει στόχους και φιλοδοξίες, αυτομάτως αποκλείεται από το ρόλο της μητέρας και της συζύγου, μιας και πλέον αναλογικά απουσιάζει από την οικεία της σχεδόν όσο και ο άνδρας, ορίζει την γυναίκα ακατάλληλη για οικογένεια ή ακατάλληλη για σπίτι, από τις ζηλόφθονες μάζες!

Μια γυναίκα με πυγμή, με δυνατή προσωπικότητα και δεσποτική συμπεριφορά που αγωνίζεται να εδραιωθεί συνήθως σε επαγγελματικό επίπεδο, αποκαλείται σκληρή, κακιά ή γιατί όχι bitch! Συγγνώμη, σε πόσα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα υπάρχουν τέτοιες θέσεις που δυσκολεύουν τη ζωή τόσο σε άνδρες και περισσότερο σε γυναίκες; Αυτό γιατί δε προσάπτει παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά εκεί ο άντρας έχει τσαγανό και ξέρει να διοικεί;

Και πάμε στα πιο δύσκολα. Ο άντρας έχει αμέριστα δικαιώματα στην εναλλαγή συντρόφων, έχει ελευθερία στο να επιλέγει, να αντικαθιστά και να δοκιμάζει τρόπους ευχαρίστησης όπως και όποτε το επιθυμεί. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται για τον άντρα εμπειρία και από πολλούς θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση και κοινώς εκείνος προάγεται σε κυνηγός, γυναικάς ή γιατί όχι Number 1. Τουναντίον, η γυναίκα που θα επιθυμήσει να έχει παρόμοια συμπεριφορά και περισσότερους ερωτικούς συντρόφους από τα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι ελαφρών ηθών και πολύ πολιτισμένα αποκαλείται εύκολη, πρόστυχη και φυσικά, παράδειγμα προς αποφυγήν. Γιατί λοιπόν αντρικές συμπεριφορές, στα ηνία των γυναικών να αποφέρουν αρνητικές σημασίες;

Ας μην εθελοτυφλούμε και ας μην τοποθετούμε ταμπέλες ελαφρά την καρδία. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζήσει τη ζωή του όπως εκείνος επιθυμεί, αρκεί αυτό να μην γίνεται εις βάρος των άλλων. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμαστε τις επιλογές των συνανθρώπων μας, όπως θα θέλαμε να σέβονται τις δικές μας και παύουμε να ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων για να καταφέρουμε να πρωταγωνιστήσουμε στο πεδίο μάχης της δικής μας ζωής!

 

Κατερίνα Σιδέρη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: