Δικός σου ο δρόμος μάτια μου. Δική σου η ζωή, δικά σου τα μονοπάτια, δικές σου οι επιλογές. Κι όλες οι “για το καλό σου” συμβουλές, όσο για το καλό σου κι αν είναι, δεν πρέπει να ορίζουν τη διαδρομή σου. Γιατί αυτή η διαδρομή είναι αποκλειστικά δική σου. Μ’ όλες τις παγίδες, μ’ όλα τα αδιέξοδα, μ’ όλες τις ανηφόρες. Και σ’ αυτά τα σταυροδρόμια, εκεί που στέκεσαι και μ’ αγωνία αναρωτιέσαι προς τα πού πρέπει να κατευθυνθείς, εκεί που ορίζεται η πορεία σου, παρά τις φωνές γύρω σου, παρά τις υποδείξεις, παρά τις συμβουλές “για το καλό σου”, μόνος να διαλέγεις κατεύθυνση.
Δεν είναι ότι σίγουρα ξέρεις καλύτερα. Δεν είναι πως μπορείς σίγουρα να κάνεις τη σωστή επιλογή. Δεν είναι ότι οι γύρω σου δεν θέλουν το καλό σου. Είναι πως βαθιά μέσα σου, ακόμη κι αν δεν το ξέρεις, ξέρεις προς τα πού θέλει η ψυχή σου να πάει. Είναι πως η καρδιά σου μπορεί να σου δείξει τον δρόμο που θες να διαβείς, αυτόν που πρέπει να διαβείς για να μάθεις όσα δεν γνωρίζεις. Κι ας είναι λάθος. Κι ας πέσεις έξω. Κι ας χαθείς. Μάθημα θα ‘ναι η λάθος επιλογή. Μάθημα με τον δύσκολο, μα με τον μόνο τρόπο. Μάθημα που θα σου διδάξει πώς να ξαναβρείς τη διαδρομή σου, πώς να μάθεις να διαλέγεις τα μονοπάτια σου.
Δικός σου ο δρόμος μάτια μου. Δική σου η ζωή, δικά σου τα μονοπάτια, δικές σου οι επιλογές. Αν απλά αφήνεσαι να σ’ οδηγήσουν, αν με κλειστά μάτια ακολουθείς τον δρόμο που άλλοι διαλέγουν για σένα, αν είσαι απλά συνοδηγός στη ζωή σου, τι θα έχεις ζήσει στο τέλος της; Αν ο φόβος του λάθους σε κρατά αδρανή, αν ο φόβος του λάθους σε κάνει να δίνεις τη σκυτάλη σε κάποιον άλλον, για ποια ζωή “σου” μιλάς;
Ο λογαριασμός στο τέλος, είτε έτσι είτε αλλιώς στο δικό σου όνομα θα έρθει. Είτε πάνω του γράφονται δικά σου λάθη, είτε καθοδηγούμενα βήματα, είτε δικές σου αμαρτίες, είτε σχεδιασμένες από άλλους για σένα διαδρομές, εσύ θα τον πληρώσεις. Φρόντισε τουλάχιστον να έχεις μόνος σου διαλέξει τι θα χρωστάς όταν βρεθείς μπροστά στο ταμείο…
Κική Γιοβανοπούλου
Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.