Οι λέξεις «ποτέ» και «πάντα» καθορίζουν κατά βάση, ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Πόσες φόρες στην ζωή μας είπαμε την λέξη “ποτέ”; Αυτό το απόλυτο που περιλαμβάνει αυτή η λέξη. Τόσο εύκολα βγαίνει από τα χείλη μας, σαν να ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί στην ζωή μας. “Εγώ ποτέ δεν θα το κάνω!”, “Εγώ ποτέ δεν θα φερθώ έτσι!” και πολλές άλλες παρόμοιες εκφράσεις που όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές χωρίς να καταλαβαίνουμε την πλήρη έννοια. Όσες φορές είπα την λέξη “ποτέ”, ένα έχω να πω, άλλες τόσες μετά από λίγο αυτό το “ποτέ” αναιρέθηκε και το λούστηκα.

Συνήθως ότι φοβόμαστε και ότι δεν θέλουμε στην ζωή μας, με την λέξη “ποτέ” νομίζουμε ότι το ξορκίζουμε. Έτσι τουλάχιστον νομίζουν οι περισσότεροι. Πότε τελικά δεν πρέπει να λέμε αυτή την λέξη. Γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα μας τα φέρει η ζωή, που είναι γεμάτη ανατροπές, δυσκολίες και αναπάντεχες αλλαγές. Στα δικά μου “ποτέ” την πάτησα, γιατί όπου την χρησιμοποίησα, μέσα σε λίγο καιρό βρέθηκα σε αυτό το τόσο απολυτό “ποτέ” μου.


Η λέξη “πάντα”, μια λέξη που είναι σαν να μην υπάρχει τέλος, πολλές φορές την χρησιμοποιούμε πάνω σε κάτι που μας έχει ενθουσιάσει. Πάνω στην χαρά μας το “για πάντα” φαντάζει κάτι το μαγικό. Άραγε υπάρχει το “για πάντα”; Υπάρχει κάτι το τόσο μακρινό, ίσως και αιώνιο; Για μένα πλέον όσο και να πιστεύω στο “για πάντα”, υπάρχει πλέον το “για όσο”. Μετά από τις τόσες απώλειες στην ζωή μου, την ασθένεια, τις υποσχέσεις που έδωσα με την κολλητή μου ότι θα είμαστε μαζί και δεν έγινε, πλέον προτιμώ το “για όσο”. “Ας είμαστε μαζί για όσο…”, “Ας παλέψουμε με την ασθένεια για όσο…”, “Ας κάνουμε όνειρα για όσο…”.

Για όσο μας το επιτρέπει ο Θεός και για όσο μας το επιτρέπει η ψυχή μας. Άλλωστε είμαστε εδώ για όσο… Ούτε για τα “ποτέ” μας, ούτε για τα “πάντα” της ψυχής μας. Είμαστε εδώ για όσο αντέχουμε και για όσο συνεχίζουμε να ζούμε την κάθε μας στιγμή.


 

Της Άνδρεα Αρβανιτίδου

https://www.andreaarvanitidou.com/

 

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.