Όλοι μας διαθέτουμε δεξιότητες, χαρίσματα και νου, που μπορούμε εκμεταλλευόμενοι σωστά τις δυνατότητές μας, να παρέχουμε στον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και στους ανθρώπους γύρω μας, πολύτιμες στιγμές και όμορφες αναμνήσεις. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που εμπλεκόμαστε σε ένα κυκεώνα σκέψεων, ικανών να μας στερήσουν τη χαρά για δημιουργία και για χαλάρωση. Το μυαλό μας τρέχει ανεξέλεγκτα στην αυριανή επαγγελματική συνάντηση, στην έξοδο με φίλους το Σαββατοκύριακο, στην εκδρομή που σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε τον επόμενο μήνα, στις καλοκαιρινές διακοπές. Άλλες φορές πάλι, νιώθουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν, στη διαμάχη που δε μπορέσαμε να αποφύγουμε, στη λάθος εκτίμηση κατάστασης, στα ανείπωτα λόγια που ίσως είχαν μεταβάλλει την έκβαση μιας σχέσης. Γεμίζουμε με ενοχές, τύψεις, αγωνίες, άγχη για το χτες και το αύριο και αυτό που καταφέρνουμε, πέραν της κακής μας διάθεσης, είναι να χάνουμε την πολύτιμη στιγμή του ΤΩΡΑ.

Ζούμε τώρα, το χτες έφυγε και πλέον αποτελεί παρελθόν και το αύριο δεν έχει ακόμη έρθει και αφορά το μέλλον. Είμαστε εδώ, στην στιγμή που μόλις πέρασε και δεν καταφέραμε να την αγγίξουμε, να τη ζήσουμε και να την καταγράψουμε στο ενεργητικό μας. Χάνουμε στιγμές στο κυνηγητό μας με το παρελθόν και το μέλλον, πολλές φορές δίχως να το συνειδητοποιούμε. Είναι στο χέρι μας, να χαμηλώσουμε την ένταση, να ρίξουμε τους ρυθμούς μας και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε αυτό που ζούμε κάθε μας δευτερόλεπτο.


Σταθείτε λίγο και ακούστε το όμορφο τραγούδι που παίζει στο ραδιόφωνο και σιγοτραγουδήστε. Χαμογελάστε, γιατί διαβάσατε μόλις κάτι όμορφο στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Παρατηρήστε το τοπίο γύρω σας ενώ οδηγείτε και θα δείτε πράγματα που δεν είχατε έως τώρα προσέξει και θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα. Περιπλανηθείτε στο χώρο του σπιτιού σας και νιώστε την ικανοποίηση της άνεσης και της θαλπωρής. Ευφρανθείτε χαρίζοντας ένα βλέμμα σας στον άνθρωπο που κάθεται δίπλα σας και σας αγαπάει πραγματικά. Αγκαλιάστε τα παιδιά σας χωρίς λόγο και εισπράξτε μια άνευ όρων γλυκιά ανταμοιβή.

Είναι πλέον απαραίτητο να συνειδητοποιούμε την κάθε μας στιγμή και να την απολαμβάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Ναι, κάνουμε όνειρα, κάνουμε σχέδια για το μέλλον, αλλά δεν χάνουμε το παρόν αδημονώντας να φτάσουμε στο αύριο. Ναι, κολυμπάμε στο παρελθόν, όχι για να μοιρολατρούμε, αλλά για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη σε παρόμοιες καταστάσεις. Κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη για λίγο και νιώθουμε ευγνώμων για την εικόνα μας. Απλώνουμε τα δίχτυα μας και συγκρατούμε τη σκέψη μας στο ΤΩΡΑ, γιατί έχει μάθει να τρέχει και της μαθαίνουμε την υπομονή και την προσμονή, ζώντας στο έπακρο κάθε λεπτό που μας ανήκει.


Το μέλλον θα γίνει κτήμα μας όταν έρθει, τώρα όμως είμαστε υπεύθυνοι να κατακτήσουμε το παρόν, να το ζήσουμε, να το απολαύσουμε και να το καταχωρήσουμε με ταυτότητα στις αναμνήσεις μας. Μη χάνουμε άλλο χρόνο! Το τώρα μας περιμένει να το ζήσουμε!

 

Της Κατερίνας Σιδέρη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.