Όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει στη ζωή μας τουλάχιστον ένα τέλος. Σε μια φιλία, μια συνεργασία, μια σχέση, έναν έρωτα. Νιώθουμε ότι κάτι ωραίο τελείωσε και πολλά δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν, μας πνίγουν και μας στερούν τη δυνατότητα να αντιδράσουμε, πηγαίνοντας παρακάτω.

Αναζητούμε πρόσκαιρες, ευκαιριακές λύσεις για να εξακολουθήσουμε να εθελοτυφλούμε και να υπομένουμε μια ανώφελη στασιμότητα ή πάλι κατακεραυνώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με αμέτρητα “γιατί”, επικαρπωνόμαστε ευθύνες και λάθη και υπομένουμε στωικά μια καταδίκη που ίσως και να μη μας αξίζει. Ένα τέλος έρχεται είτε γιατί εμείς το επιδιώξαμε, είτε πάλι γιατί δεν προσπαθήσαμε να το αποτρέψουμε, είτε γιατί κάποιος άλλος το θέλησε. Όπως και να έχει, είναι μια δύσκολη στιγμή που πρέπει με σθένος και δύναμη να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε.


Δεν υπάρχει χώρος για παρατεταμένους συναισθηματισμούς. Οφείλουμε στον εαυτό μας να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα και με κύρος το κάθε τέλος που μας επιφυλάσσει η ζωή, να αναζητήσουμε το δίδαγμα της ιστορίας, να γυρίσουμε τη σελίδα και με αισιοδοξία να αρχίζουμε να γράφουμε το νέο κεφάλαιο που βρίσκεται προ των πυλών.

Κάνω μια αναδρομή, στοχεύω σε λάθη και σωστά και αναλογίζομαι τις ενέργειες που με οδήγησαν στο τέρμα. Έκανα τον απολογισμό μου και δεν έχει νόημα να σταθώ άλλο. Οραματίζομαι μια νέα αρχή, απαλλαγμένη από κακώς κείμενα, από λάθη του παρελθόντος και οδεύω με εμπιστοσύνη, προσδοκίες και ούριο άνεμο το καράβι της ψυχής μου σε νέες στεριές, σε νέα φιλόξενα λιμάνια.


Κοιτάμε μπροστά στον καθαρό ορίζοντα, κάνουμε όνειρα και τα χρωματίζουμε με όμορφες σκέψεις, ανεβαίνουμε δυο – δυο τα σκαλιά προς την κορυφή για να συναντήσουμε την επιτυχία, τη χαρά, τη συντροφικότητα, την αγάπη, τη φιλία, τον έρωτα και αφήνουμε πίσω μας την περισυλλογή στα βαλτώδη νερά της πίκρας, της απογοήτευσης και της λύπης, γιατί δεν έχει κάτι άλλο να μας προσφέρει.

Κάθε τέλος λοιπόν, πρεσβεύει πάντα μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή πολλά υποσχόμενη, που οφείλουμε στον εαυτό μας να την πιστέψει, να την αναζητήσει, να τη διεκδικήσει με θάρρος, να την κάνει κτήμα του και να της δώσει χώρο να μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες.

Αντίο «τέλος»! Καλώς να ορίσεις νέα «Αρχή»!

 

Της Κατερίνας Σιδέρη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.