,

Μύρισε παντού Χριστούγεννα!

Όλα τα σπίτια ξεκίνησαν να ψήνουν τα γλυκά των εορτών. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, οι πρωταγωνιστές αυτές τις μέρες. Παντού απλώθηκε η μυρωδιά της κανέλας και της βανίλιας. Όλες αυτές οι μυρωδιές σε πηγαίνουν στις παιδικές σου αναμνήσεις. Τότε που ήθελες να βοηθήσεις την μητέρα σου, να παίξεις και να νιώσεις την δημιουργία.


Συνήθως αντί να βοηθάς ουσιαστικά, τα έκανες χειρότερα. Αλλά αυτό δεν είχε καμιά σημασία. Και μόνο που ήσουν με την μητέρα σου και συμμετείχες στην γιορτινή ατμόσφαιρά, σε έκανε πολύ χαρούμενο. Τότε με τόσο μικρά και απλά πράγματα, ήταν σαν να σου έδιναν όλο τον κόσμο. Μόλις όμως ερχόταν η στιγμή για τον στολισμό του δέντρου, ήταν κάτι που περίμενες πάντα με αγωνία. Οι γονείς σου προσπαθούσαν να στήσουν το δέντρο κι εσύ μπλεκόσουν στα πόδια τους. Έπαιζες με τα στολίδια, μέχρι να πάρουν την θέση τους στο δέντρο.

Ο πατέρας πάντα έβαζε την κορυφή, ο άντρας του σπιτιού. Περιμέναμε με αγωνία το πρώτο άναμά του. Τότε που μόλις το έβαζε η μητέρα μου στην πρίζα, φωτιζόταν όλη η πλάση. Πάντα ήμουν θαμπωμένη με όλο αυτό το θέαμα. Καθόμουν ώρες τα βράδια, κοντά στο δέντρο και το παρατηρούσα. Τότε είχαμε τα παλιά όμορφα στολίδια, τα γυάλινα. Ανάμεσα τους τρία αγαπημένα στολίδια. Ο Άγιος Βασίλης. Η μορφή του τόσο γλυκιά, με κόκκινα μαγουλάκια. Έντονο κόκκινο η στολή του.


Ακόμα και μέχρι σήμερα πιστεύω στον Άγιο Βασίλη. Πάντα αυτή την εποχή υπάρχει μια ξεχωριστή μαγεία, πρέπει να είσαι ανοιχτός για να την δεις. Να πιστεύεις στο αδύνατο. Το μικρό αγγελούδι με τα κλειστά ματάκια του. Φορούσε άσπρα και ένα χρυσό στεφάνι στο κεφαλάκι του. Όταν το κοιτούσα, είχε μια ηρεμία που σε γαλήνευε. Η δική μου μικρή μπαλαρίνα. Ένα από τα αγαπημένα μου στολίδια, σε διάφορα χρώματα, με μια φούστα. Αυτό που θυμάμαι είναι να την γυρίζω πάνω στο δέντρο και να την αφήνω να κάνει στροφές. Στα μάτια ήταν σαν να χόρευε. Κάθε βράδυ έδινε μια ξεχωριστή παράσταση για μένα και μόνο. Αυτό είναι Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Να μπορείς να γίνεσαι και πάλι παιδί και να θυμάσαι πως η αγάπη όλα τα νικάει.

Άνδρεα Αρβανιτίδου

https://www.andreaarvanitidou.com/

 


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading