Ίσως υπήρξε και στη δική σου ζωή μια στιγμή, ένα γεγονός που καθόρισε την μετέπειτα πορεία σου. Ίσως είσαι κι εσύ ένας από εκείνους τους ανθρώπους που κάτι, κάποιος, κάποτε διέλυσε τον κόσμο σου. Ίσως είσαι κι εσύ από εκείνους τους ανθρώπους που κάτι, κάποιος, κάποτε κατέστρεψε ότι είχες μέχρι τότε χτίσει, αναγκάζοντάς σε να ξαναρχίσεις απ’ την αρχή. Αν είσαι κι εσύ από εκείνους τους ανθρώπους, ξέρεις καλά πως μετά από εκείνη τη στιγμή, από εκείνο το γεγονός, έγινες πια ένας καινούριος άνθρωπος…

Όσα χρόνια κι αν πέρασαν, όσο καλά κι αν τα κατάφερες στην πορεία, όσα παλιά σου κι αν μπόρεσες να ανακτήσεις, όσα καινούρια κι αν μπόρεσες να κερδίσεις, το είδωλο στον καθρέφτη σου είναι πια διαφορετικό, γιατί μετά την καταστροφή άφησες έναν άνθρωπο πίσω, έναν άνθρωπο που δεν θα καταφέρεις ποτέ να ξαναβρείς. Γιατί μετά την καταστροφή, δεν θα είσαι ποτέ πια ο ίδιος. Σαν παιδί που μεγαλώνει σε ακατάλληλο περιβάλλον, ή θα γίνεις όμοιος με τους θύτες σου ή θα σταθείς απέναντί τους. Θέλει δύναμη και πείσμα για να καταφέρεις να μην τους μοιάσεις. Θέλει προσπάθεια και δουλειά για να καταφέρεις να βγεις νικητής σ’ αυτή τη μάχη.


Λένε πως οι άνθρωποι που έχουν πονέσει πολύ, ή γίνονται πολύ καλύτεροι ή γίνονται πολύ χειρότεροι. Ποτέ όμως δεν μένουν ίδιοι. Δεν μένουν ίδιοι, γιατί οι Γολγοθάδες, τα χτυπήματα, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, οι ανηφόρες κι οι απότομες πτώσεις, όσο κι αν δεν το θέλεις, δημιουργούν ρωγμές, πληγές και παραμορφώσεις. Δεν μένουν ίδιοι, γιατί τα δάκρυα σμιλεύουν τις καρδιές, ο πόνος αναδιαμορφώνει τις αντοχές, τα χτυπήματα σημαδεύουν ανεπανόρθωτα τις ψυχές.

Δεν θα καταφέρεις ποτέ να γυρίσεις τον εαυτό σου στο σημείο μηδέν, στο σημείο της καταστροφής. Ο άνθρωπος που αφήνεις πίσω μετά την καταστροφή πεθαίνει για πάντα, μα πριν πεθάνει, γεννάει τον καινούριο εαυτό σου. Είναι στο χέρι σου το πώς θα είναι αυτός ο καινούριος άνθρωπος. Είναι στο χέρι σου να αποδείξεις αν η ψυχή σου είναι αρκετά δυνατή ώστε να αντισταθεί στη διάβρωση που προσπάθησε η καταστροφή να προκαλέσει. Είναι στο χέρι σου αυτός ο καινούριος άνθρωπος να είναι πιο φωτεινός, πιο σοφός και πιο δυνατός.


Στο χέρι σου βρίσκονται τα πινέλα που θα ζωγραφίσεις τον καινούριο εαυτό σου…

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.