Λένε ότι η σιωπή σχετίζεται με την αρετή και την σοφία. Είναι επίσης και ωριμότητα λέω εγώ. Με την αρετή λοιπόν, τη σοφία και την ωριμότητα που σε διακατέχει, είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις πότε η σιωπή είναι χρυσός και πότε όχι. Γιατί η σιωπή δεν είναι πάντοτε χρυσός. Απεναντίας μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη ζωή μας. Προβλήματα στις προσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις και προβλήματα υγείας. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να χειριζόμαστε σωστά τη σιωπή μας. Να ξέρουμε σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να μιλήσουμε και σε ποιες να σωπάσουμε.


Μπορεί με τη σιωπή σου να συντηρείς φαινομενικά τις καλές σχέσεις με τους γύρω σου. Δεν είναι όμως πάντα η ορθή οδός για να κρατήσεις τις σωστές ισορροπίες με τους ανθρώπους στη ζωή σου. Με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνεις το μέσα σου, τρέφεσαι με αρνητικά συναισθήματα και φθείρεις τον εαυτό σου. Με κανένα τρόπο η σιωπή δεν μπορεί να σου επιλύσει προβλήματα και να βελτιώσει τις σχέσεις σου. Όπως είπε και ο γνωστός γερμανός φιλόσοφος Φρήτριχ Νίτσε, όλες οι αλήθειες που αποσιωπούνται γίνονται δηλητηριώδεις.


Πολλές φορές με τη σιωπή σου στέλνεις τα λάθος μηνύματα. Μπορεί να παρερμηνευτεί και να θεωρηθεί και ως ενοχή και αποδοχή για όλα αυτά που σου καταλογίζονται. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να ξέρεις πού και πότε θα αντιδράσεις για να υπερασπίσεις τον εαυτό σου και την αξιοπρέπειά σου. Να πεις με λόγια την αλήθεια σου και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος προκειμένου να λύσεις τις διαφορές σου και να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που η σιωπή είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσες να πάρεις. Πότε η σιωπή είναι χρυσός:

  • “Δώσε τόπο στην οργή” λέει μια γνωστή φράση. Όταν έχεις απέναντί σου ένα άτομο εκνευρισμένο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις το στόμα σου για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Όταν ηρεμήσουν τα πράγματα μπορείς να επανέλθεις άμα θέλεις με διαφορετική προσέγγιση.
  • Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσεις και ότι αυτά που θα πεις θα πέσουν στο κενό.
  • Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους στενόμυαλους. Είναι ανώφελο να χαλάς ενέργεια, χάνοντας τη ψυχική σου ηρεμία, προσπαθώντας να βρεις το δίκιο σου.
  • Όταν η σιωπή είναι καλύτερη από αυτό που έχεις να πεις. Αναρωτήσου πριν μιλήσεις αν αυτό που έχεις να πεις είναι φρόνιμο, ευγενικό και δεν προσβάλει με κανένα τρόπο τον οποιοδήποτε.
  • Όταν αυτά που ετοιμάζεσαι να πεις δεν τα εννοείς και δεν τα νοιώθεις πραγματικά. Υποκρίνεσαι δηλαδή συναισθήματα και συμπεριφορές που στην πραγματικότητα είναι αντίθετα από αυτά που νοιώθεις, για να δείξεις το καλό πρόσωπο. Καλύτερη χίλιες φορές η σιωπή από την υποκρισία.
  • Όταν δεν είσαι καλός γνώστης κάποιων θεμάτων και για χάριν της συζήτησης πετάγεσαι να πεις και εσύ κάτι, που στη συνέχεια δεν είσαι σε θέση να το τεκμηριώσεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σιωπάς, να ακούς και να μαθαίνεις.

Υπάρχουν πάλι και οι φορές που η σιωπή λέει περισσότερα και από χίλιες λέξεις. Είναι πολύ μεγάλη δεξιότητα να μπορούμε να διαβάζουμε και να κατανοούμε τη σιωπή του άλλου. Άσχετα και αν κάποιες φορές δεν θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή της σιωπής του.

Της Έλενας Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life & Relationship Coach

https://elenasophocleous.com

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.