«Έχει καταντήσει μάστιγα πια, αυτές οι χωρισμένες να κυκλοφορούν ελεύθερες στην κοινωνία μας! Δεν φτάνει που δεν κατάφεραν να κρατήσουν το έτερον ήμισυ, δεν φτάνει που δεν στάθηκαν αντάξιες των προσδοκιών των συζύγων και του σογιού, δεν φτάνει που δεν άρπαξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε, τώρα ζητάνε και τα ρέστα! Διεκδικούν για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους! Μα πώς έχει καταντήσει έτσι η κοινωνία μας; Αν είναι δυνατόν!

Μια χωρισμένη παίρνει διαζύγιο γιατί σίγουρα έχει κάνει την κουτσουκέλα της και αφού δεν ήταν άξια να κρατήσει τον σύζυγο, να πάει στο καλό. Μιας και έκανε και παιδιά βεβαίως είναι υποχρεωμένη να τα μεγαλώσει και να τα λουστεί. Αυτή ήθελε να γίνει μάνα άλλωστε! Όσο για τη διατροφή, να δουλέψει να τα συντηρήσει και όχι να παίρνει τα λεφτά των παιδιών να κάνει τα λούσα της και να καλοπερνά.


Για σεβασμό και εκτίμηση ούτε λόγος! Αφού πήρε την απόφαση να αφήσει το ταίρι της, θα υποστεί και τις συνέπειες της κατακραυγής και του σχολιασμού, γιατί ως συνήθως πάντα μια γυναίκα φταίει. Γιατί δεν ήξερε πώς να κρατήσει τον άντρα της, δεν ικανοποιούσε τις ορέξεις του όπως έπρεπε ή όσο ήθελε, δεν ήταν καλή νοικοκυρά ή δεν μπορούσε να σταθεί στον κύκλο του. Όταν δε πια χωρίσει, έχει χρέος να κάτσει σπίτι να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά της, να τα τρέχει στα εξωσχολικά, να έχουν σωστή συμπεριφορά και να είναι άριστα στο σχολείο. Να τους μαγειρεύει, να τα καθαρίζει, να τα φροντίζει, να είναι η σοφέρ τους, η ψυχολόγος τους, η νοσοκόμα τους και άλλοι τόσοι ρόλοι. Με τόσες υποχρεώσεις σίγουρα δεν θα έχει χρόνο για ούτε για βόλτες, ούτε για νέα αναζήτηση συντρόφου.

Ούσα χωρισμένη, δεν επιτρέπεται να συνεχίσει τη ζωή της. Αν παρόλα αυτά αποφασίσει να ψάξει σύντροφο, σίγουρα θα ψάχνει για χορηγό, για να έχει οικονομικές απολαβές για τα παιδιά τους και την ίδια. Το δεδομένο είναι ότι θα κοιτάει τον υποψήφιο στην τσέπη και στο παχουλό πορτοφόλι. Στην καλύτερη περίπτωση θα ψάχνει για ένα χαμάλη, να την βοηθάει στην καθημερινότητα, με τα παιδιά και τα εξωσχολικά και όλα τα πρακτικά εκείνα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό, μια οικογένεια. Ένας πατέρας για παιδιά που δεν θα είναι δικά του.


Εννοείται αν τη δει κάποιος να καλοπερνάει και να κυκλοφορεί, σίγουρα θα ψάχνεται. Είναι η εύκολη λύση και είναι σίγουρα πεινασμένη. Η κάθε γνωριμία ισοδυναμεί με κρεβάτι, μιας και είναι στερημένη και λυσσασμένη για ανδρική παρουσία.

Εν ολίγοις και για να μην μακρηγορούμε, μόλις γνωρίσετε μια χωρισμένη, μια φωτεινή πινακίδα με φώτα νέον (σε όλα τα χρώματα για να υπάρχει ποικιλία) αρχίζει και αναβοσβήνει έντονα και επιδεικτικά δηλώνοντας την ταυτότητα της «εδώ η καλή χωρισμένη»! Οπότε εκεί υπάρχουν δυο επιλογές ή την πλησιάζεις με τον απώτερο σκοπό να τη ρίξεις στο κρεβάτι (είπαμε ευκολάκι) ή απλά το βάζεις στα πόδια τρέχοντας, για να γλυτώσεις!»

Εν έτη 2021 αυτή είναι η κοινωνία μας! Αυτές είναι οι απόψεις και οι σχολιασμοί που δέχεται μια χωρισμένη γυναίκα ακόμα και τώρα, στην εξελιγμένη και μεταμοντέρνα εποχή που διανύουμε. Κάποιες φανερά και κάποιες κρυφά. Από τους πρώην συντρόφους, από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, από τον ίδιο τον περίγυρο. Εννοείται ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο και καμιά περίπτωση δεν είναι πανομοιότυπη με την άλλη, ο κανόνας όμως της κατάκρισης δυστυχώς καταλαμβάνει μεγάλο ποσοστό ακόμα και τώρα και είναι πολύ λυπηρό και στενάχωρο.

Ευτυχώς που υπάρχουν και εκείνες οι εξαιρέσεις που φωτίζουν την ποιότητα των σχέσεων και των ανθρώπων και κάνουν τη διαφορά. Ευτυχώς που υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που σέβονται και εκτιμούν αυτές τις γυναίκες που στέκονται μανάδες και πατεράδες για τα παιδιά τους. Βράχοι για να αντέξουν τις αντιξοότητες της καθημερινότητας και όλους αυτούς τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί. Αυτές τις γυναίκες που εκτός από μανάδες είναι και άνθρωποι, με ψυχή και καρδιά, που το μόνο που ουσιαστικά αναζητούν είναι αποδοχή και κατανόηση. Όλα τα άλλα άλλωστε τα καταφέρνουν οι ίδιες μόνες τους.

Εγώ πάντως υποκλίνομαι σε αυτές τις γυναίκες. Ελπίζω και εσύ…

 

Από Stella

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.