-Σοφία Β.- ΠΑΙΔΙ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ας χωρίσουμε πριν να είναι αργά και για τους τρεις μας

Advertisements

Κάποιες σχέσεις δεν κρατούν για πάντα. Κάποιες σχέσεις, δεν είναι γραφτό να έχουν αίσιο τέλος. Όσο σημαντική είναι όμως η αρχή μιας σχέσης, τόσο σημαντικό είναι και το τέλος της, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.

Οι πληγές του χωρισμού δεν επουλώνονται εύκολα, γι’ αυτό χρειάζεται η υποστήριξη και των δύο γονιών. Τα παιδιά βιώνουν μία τραυματική εμπειρία, νιώθουν ανασφάλεια και φόβο πως θα χάσουν τον έναν από τους δύο. Πολλές φορές, αισθάνονται υπεύθυνα για την κατάσταση και γεμίζουν ενοχές.

«Κρυβόταν πίσω από την πόρτα κάθε φορά που άκουγε τους γονείς της να μαλώνουν. Έκλεινε με τα χέρια της τα αυτιά της, προσπαθώντας να μην ακούει. Μάταια όμως, οι φωνές τρυπούσαν το μυαλό της. Έτρεμε από το φόβο της και τα δάκρυα έτρεχαν ασταμάτητα, ακόμα κι όταν όλα είχαν τελειώσει. Κλεισμένη στον εαυτό της για μέρες, δεν μπορούσε κανείς να την πλησιάσει. Σαν το πληγωμένο αγρίμι που ορμάει από φόβο, έτσι και η Χαρά αντιδρούσε σε όποιον της μιλούσε. Άργησαν όμως να καταλάβουν πως η Χαρά ήταν βαθιά πληγωμένη. Η κατάθλιψη ήταν προ των πυλών»...

Ο χωρισμός είναι μια δύσκολη κατάσταση και τους επηρεάζει όλους, κυρίως όμως τα παιδιά, γι’ αυτό όσο πιο ομαλά εξελιχθεί, τόσο πιο ανώδυνα για όλους. Φυσικά κανένα παιδί δεν θέλει δύο χωρισμένους γονείς, όμως είναι προτιμότερο από το να ζουν σε μια τεταμένη σχέση.

Οι γονείς πρέπει να διαβεβαιώσουν τα παιδιά τους ότι θα είναι πάντα δίπλα τους και πως ο ρόλος τους ως γονείς δεν θα αλλάξει. Η βοήθεια από ειδικό είναι πολύ χρήσιμη, σε περίπτωση που κρίνουν ότι είναι απαραίτητο. Χρειάζεται υπομονή κι ο χρόνος θα επουλώσει τις πληγές.

Της Σοφίας Β.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: