Δικές μου οι επιλογές, δικές μου κι οι συνέπειες

Ξόδεψα πολλά απ’ τα χρόνια μου ακολουθώντας συμβουλές ανθρώπων που ήξερα πως μ’ αγαπούν και θέλουν το καλό μου. Φρόντιζα να ακούω προσεχτικά τι μου λένε και να μην παρεκκλίνω της πορείας που μου είχαν χαράξει, σ’ έναν δρόμο που είχαν σχεδιάσει για μένα, χωρίς εμένα. Σ’ έναν δρόμο που δεν ήταν πάντα εύκολος και που σε κάθε κακοτοπιά που έπεφτα, έπρεπε να απολογούμαι για τον τρόπο που την χειρίστηκα. Πόσο κοντά στην ευτυχία με πήγε αυτό; Αλήθεια… δεν ξέρω…

Μεγάλωσα πια. Μεγάλωσα και έμαθα πως όταν πατάς στα μονοπάτια που φτιάχνουν για σένα, δεν φτάνεις εκεί που έχεις ονειρευτεί. Έμαθα, πως όταν γκρεμίζεις δρόμους τους οποίους άλλοι σου δημιούργησαν, οφείλεις να απολογείσαι για κάθε λακκούβα, για κάθε ρωγμή που δημιουργείς.


Μεγάλωσα κι ο δικός μου δρόμος, αυτός ο δρόμος που εγώ σχεδίασα, αυτός που κάθε άλλος παρά τέλειος είναι, ξέρω πως είναι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσω. Όσο κι αν μας αγαπούν οι άλλοι, όσο κι αν θέλουν το καλό μας, δεν μπορούν να ξέρουν το καλύτερο για μας, καλύτερα από μας.

Μεγάλωσα κι αποφάσισα να δρω με μοναδικό γνώμονα τι νιώθω και τι πιστεύω εγώ. Καλές οι συμβουλές των δικών μου ανθρώπων και πάντα τις λαμβάνω σοβαρά υπόψιν, έμαθα όμως πια να τις φιλτράρω και να κρατάω μόνο όσα μου χρειάζονται. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από μένα, τι είναι καλύτερο για μένα.


Δεν υπάρχει λόγος να απολογηθώ σε κανέναν για τις επιλογές μου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αιτιολογήσω το γιατί έκανα ή δεν έκανα κάτι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσω να πείσω τον οποιονδήποτε, πως αυτό ήταν το σωστό για μένα. Όσο οι πράξεις μου κι οι επιλογές μου δεν επιβαρύνουν κανέναν άλλον, πέραν του ίδιου μου του εαυτού, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μου ζητά εξηγήσεις. Δικές μου οι επιλογές, δικές μου κι οι συνέπειες.

Έκανα λάθη, λάθη που αγάπησα και μίσησα. Έκανα επιλογές, επιλογές που άλλες μου βγήκαν σε καλό κι άλλες που μ’ έκαναν να λυγίσω. Πλήρωσα τοις μετρητοίς τις συνέπειες των πράξεών μου. Ότι όμως κι αν έκανα, ήταν δικό μου. Αποκλειστικά δικό μου κι αυτό είναι η πραγματική ελευθερία.

 

Της Κικής Γιοβανοπούλου

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.