Πώς μια σωστή και καλή επικοινωνία δημιουργεί μία υγιή σχέση

Η επικοινωνία μέσα στη συντροφική σχέση, είναι από τα βασικότερα στοιχεία για να παραμείνει η σχέση υγιής. Είναι η αλληλεπίδραση του ζευγαριού προκειμένου να επικοινωνήσουν την αλήθεια τους, τις ανάγκες τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τις διαφωνίες τους. Δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, διότι με τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ τους, δημιουργούνται εντάσεις, καυγάδες, παρεξηγήσεις που είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν.


Προκειμένου να υπάρξει μία σωστή και καλή επικοινωνία σε μια σχέση, χρειάζεται να υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις που να προάγουν τη σωστή και καλή επικοινωνία. Μάθε να ακούς όταν ο/η σύντροφος σου προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σου τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του/της όσον αφορά τη σχέση σας. Χρησιμοποίησε την ενεργητική ακρόαση και προσπάθησε να είσαι παρόν σε αυτά που σου εκφράζει. Μην ακούς μόνο με τα αυτιά, αλλά και με τη ψυχή. Δώσε προσοχή σε αυτά που σου λέει. Με τη ενσυναίσθηση δοκίμασε να μπεις στη θέση του άλλου και ίσως εκπλαγείς με τη στάση του και την υπομονή του όταν έρθει και η δική σου σειρά να μιλήσεις.

Μάθε να εκφράζεις τα συναισθήματά σου άμεσα. Μην περιμένεις ότι ο/η σύντροφός σου θα αντιλαμβάνεται πάντοτε τι από αυτά που είπε ή έκανε σε ενόχλησε αν δεν του το πεις. Το να κρατάς μέσα σου αρνητικά συναισθήματα, θα σε οδηγήσει σιγά σιγά στην απομάκρυνση και σε συγκρούσεις με τον/τη σύντροφο σου, αφού δεν θα μπορεί να καταλάβει πού οφείλεται η στάση σου αυτή.


Άφησε το παρελθόν στο παρελθόν. Όταν αποφασίσετε να συζητήσετε ένα πρόβλημα, μείνετε σε αυτό που αρχίσετε να συζητάτε. Μην επιτρέπετε σε γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος να μπαίνουν σαν σφήνα στη συζήτησή σας, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο. Αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά και στο τέλος θα μπει ακόμα ένα πρόβλημα στο file με θέμα «Τα Άλυτα».

Για να ισχύουν όμως οι πιο πάνω προϋποθέσεις για μια καλή επικοινωνία, θεωρώ ότι χρειάζεται πρώτα το ζευγάρι να έχει αυτογνωσία. Η εικόνα δηλαδή που έχει ο καθένας για τον εαυτό του, να είναι αυτή που προβάλλεται και στα μάτια του άλλου. Ο καθένας από τους δύο να έχει την επίγνωση του ποιος είναι στην πραγματικότητα. Εάν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο έχει άλλη ιδέα για το εαυτό του, εκτός από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, τότε η σχέση θα γίνει πεδίο μάχης. Ο καθένας από την πλευρά του θα έχει πάντα δίκαιο και θα είναι πάντα ο σωστός. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει επικοινωνία σε μία τέτοια σχέση. Θα είναι μία σχέση τοξική που θα βρίσκεται συνέχεια σε εμπόλεμη κατάσταση. Ακόμα και αν ο ένας από τους δύο έχει την πραγματική επίγνωση του ποιος είναι, στη πορεία θα οδηγηθεί και αυτός σε συνεχόμενα λάθη, προκειμένου να υπερασπίσει και να προστατέψει τον εαυτό του. Η αυτογνωσία είναι αυτή που βοηθά τους δύο συντρόφους να αντιλαμβάνονται τα λάθη τους, να ζητούν συγνώμη και να συγχωρούν.

Μια υγιής επικοινωνιακή σχέση χρειάζεται συνεχή αγάπη, καλλιέργεια και φροντίδα. Αν την παραμελήσεις, θα αρχίσει σιγά σιγά να αρρωσταίνει και να μαραίνεται. Είναι όπως τον σπόρο που χρειάζεται να τον ρίξεις σε γόνιμο και καλλιεργημένο έδαφος, προκειμένου να φυτρώσει. Να τον ποτίζεις, να τον λιπαίνεις, ούτως ώστε να μεγαλώσει, να ωριμάσει και να απολαύσεις τους καρπούς του.

Της Έλενας Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life &Relationship Coach

https://elenasophocleous.com


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading