Μία υγιής σχέση αγάπης και συντροφικότητας, απαιτεί να έχει την ελευθερία, την αποδοχή, το ενδιαφέρον, το σεβασμό. Είναι δύσκολο μέχρι και ακατόρθωτο να επιβιώσει μία σχέση χωρίς την παρουσία των πιο πάνω αξιών. Παρόλα αυτά ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν σχέσεις / γάμοι πολλών χρόνων, που ζουν μέσα σε μία τοξική σχέση, μη έχοντας ακριβώς την επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.


Κάποιες χαρακτηριστικές συμπεριφορές που θα σε κάνουν να αντιληφθείς ότι ζεις σε μια τοξική και επιζήμια σχέση για την υγεία σου είναι:


 • Να ασκεί πάνω σου οποιαδήποτε μορφή βίας. Σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική.
 • Να νοιώθεις την ανάγκη ότι θέλεις συνέχεια να του προσφέρεις για να σε αποδέχεται και να σου δείχνει λίγα σημάδια αναγνώριση.
 • Να νοιώθεις ότι πρέπει συνεχώς να προσέχεις τα λόγια και τις κινήσεις σου, ειδικά όταν βρίσκεστε με άλλα άτομα, γιατί ξέρεις ότι σε παρακολουθεί και θα έχεις μετά να υποστείς τις συνέπειες.
 • Να έχει την απαίτηση να ξέρει κάθε στιγμή που είσαι και τι κάνεις.
 • Να προσπαθεί να σε απομονώσει από φίλους και συγγενείς.
 • Με τη στάση και τη συμπεριφορά του να σε αποτρέπει από το να βιώνεις το συναίσθημα της χαράς και της αγάπης.
 • Ενώ ποτέ δεν είναι δίπλα σου στη χαρά και την επιτυχία σου, παραμονεύει ένα τυχόν λάθος ή αποτυχία σου, για να σε μειώσει και να σε κάνει να νοιώσεις ότι δεν είσαι ικανή να κάνεις οτιδήποτε.
 • Να θέλεις να κάνεις άλλα και να κάνεις άλλα, απλά και μόνο για να τον ευχαριστήσεις.

Ώσπου έρχεται μία μέρα που συνειδητοποιείς πως ό,τι και να κάνεις, με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένος. Πάντα κάτι θα του λείπει και κάτι θα τον ενοχλεί. Nοιώθεις παγιδευμένη και δεν ξέρεις πλέον τι άλλο να κάνεις. Αφού ότι κάνεις για αυτόν, ποτέ δεν είναι αρκετό. Μα αυτό ακριβώς είναι αυτό που θέλει! Να σε κάνει να πιστέψεις ότι είσαι λίγη και δεν ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες του, για να μπορεί να σε χειρίζεται και να σε κάνει ότι θέλει. Μάθε λοιπόν κάτι. Δεν είσαι λίγη. Είσαι περισσότερο από πολλή, για αυτό είναι καιρός να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου!

 • Αρχικά χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις τι σε κρατά με αυτό τον άνθρωπο. Είναι αγάπη, συνήθεια, φόβος για το άγνωστο… τι είναι; Αν αποφασίσεις ότι αγαπάς αυτό τον άνθρωπο και επιθυμείς να παραμείνεις στη σχέση, χρειάζεται να αλλάξεις για το δικό σου το καλό. Να αναλάβεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης, που με την ανοχή σου βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση.
 • Αγάπησε τον εαυτό σου και επιβεβαίωσε τον ότι αξίζει κάτι καλύτερο.
 • Βρες τρόπους για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σου. Αν δεν μπορείς μόνη σου, πάρε βοήθεια από ειδικούς.
 • Άρχισε να βάζεις τα δικά σου όρια χωρίς πισωγυρίσματα. Δώσε χρόνο προσαρμογής στο σύντροφό σου. Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτοί οι άνθρωποι αλλάζουν μόλις νοιώσουν ότι απειλούνται να σε χάσουν, αλλά σε λίγο καιρό επανέρχονται πάλι στα ίδια. Αλλάζει μόνο όταν το θελήσει ο ίδιος. Άρα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να δοκιμαστεί.

Αν παρόλα αυτά η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται, καιρός να φύγεις. Πάνω από όλα είναι η δική σου υγεία, ψυχική γαλήνη και ηρεμία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά δεν μπορεί να σου τα προσφέρει μια τέτοια τοξική σχέση.

Της Έλενας Σοφοκλέους Κωνσταντίνου

Life &Relationship Coach

elenasophocleous.com

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.