Δύσκολες και ποικίλες οι σχέσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες δυσνόητες και καθ’ όλα λειτουργικές. Σχέσεις των άκρων, του ύψους και του βάθους. Σχέσεις καθημερινής τρέλας της διπλανής πόρτας. Άνισες και δύσκαμπτες.

Συνεχή προσπάθεια για να διατηρήσεις το ενδιαφέρον, το σεβασμό και το νοιάξιμο για τον πλησίον. Δύσκολος αγώνας να επιζήσεις στον κόσμο του εγωισμού και του ναρκισσισμού. Πλέον ότι χαλάει δεν το κρατάς, σάμπως οι ψυχές των ανθρώπων σηκώνουν συνεχόμενες επισκευές, δεν προσπαθείς, το αφήνεις και πας παρακάτω. Σχέσεις με αρχή και σύντομο, άδοξο τέλος. Χωρίς προσπάθεια, χωρίς πόνο και υπερβολικό ζήλο, γιατί η πλοκή είναι μειωμένης ορατότητας και εμβέλειας. Από το “εγώ” φτάνει στο “εγώ”, περιφρονώντας επιδεικτικά το “εμείς”. Οι σχέσεις φυγής…

Είναι και εκείνες που προσπαθείς να κρατήσεις με νύχια και με δόντια. Σχέσεις επιμονής, σχέσεις με ημερομηνία λήξης, σχέσεις που αρνείσαι πεισματικά να αποχωριστείς. Με όλα τα προγνωστικά ενάντια στα καθιερωμένα, αλλά εσύ εκεί, με αστείρευτη υπομονή.

Αφετηρία οι μικρές υποχωρήσεις για να μη στεναχωρήσεις. Λόγω καλοσύνης και ευγένειας, λες “άσε το να περάσει, ας μην μιλήσω, ίσως το έκανε κατά λάθος, ίσως δεν το συνειδητοποίησε, ίσως έγινε τυχαία και αυθόρμητα”. Δέσμιος, παλεύεις συνεχώς χωρίς καμιά ανταμοιβή, καμία ανταπόκριση. Συγχωρείς στιγμιαία και συνεχίζεις τη ζωή.

Αφήνεις περιθώρια να καταπατήσουν την περιοχή σου, ένα βήμα σήμερα, δυο αύριο, μεθαύριο ποιός ξέρει; Πλήρης κατάληψη προσωπικού χώρου και εσύ αποτελειωμένος στο τέρμα, να εξιστορείς το βιασμό της ψυχής, γιατί σε κάποια ριπή του χρόνου συνειδητοποίησες ότι δεν επιμένεις αλλά… υπομένεις!

Σχέσεις πολύτιμες, σχέσεις απαραίτητες, σχέσεις ζωής, προϋποθέτουν ειλικρινή, στοργική σχέση με τον εαυτό μας και μετά με τους γύρω μας! Μην επιτρέπεις σε κανέναν να ραγίσει τον κόσμο σου…

Από Stella

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.