Ήξερες ότι μόνο το 20% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος που έχασαν μειωμένο μέσα στον επόμενο χρόνο; Γιατί αυτό;

Ο περισσότερος κόσμος χάνει τα κιλά γρήγορα, με ακραίες δίαιτες, έτσι δεν μπορούν να τα διατηρήσουν. Οδηγούνται λοιπόν σε επαναπρόσληψη του βάρους και ύστερα δοκιμάζουν άλλη μια δίαιτα για να ξαναρχίσουν, αυτή την φορά με περισσότερα κιλά (το γνωστό φαινόμενο yo-yo).


Έψαξα λοιπόν στην βιβλιογραφία να βρω ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των εξαιρέσεων που καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους και τι διαφορετικό κάνουν από τους υπόλοιπους. Αν θες περισσότερες λεπτομέρειες συνέχισε παρακάτω για να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο.

1. Βρες την άσκηση που σου ταιριάζει


Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η άσκηση. Μάλιστα, όχι οποιοδήποτε είδος, αλλά αυτή που μας ευχαριστεί και μας ταιριάζει περισσότερο, γιατί έτσι θα καταφέρουμε να την διατηρήσουμε για καιρό.

Και φυσικά, μην ξεχνάς τα απλά πράγματα μέσα στην ημέρα όπως ανέβασμα από τις σκάλες, περπάτημα σε κοντινές αποστάσεις αντί για οδήγηση, βόλτες στην γειτονιά κτλ.

2. Έχε πίστη στον εαυτό σου

Μια φράση επαναλαμβάνεται σε όλες τις μελέτες “Η πίστη στον εαυτό μου ότι μπορώ να τα καταφέρω”.  H πίστη λοιπόν ότι θα καταφέρεις να συντηρήσεις το βάρος που έχασες, η σιγουριά στον εαυτό σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις, είναι η δύναμη που τελικά φέρνει την επιτυχία.

Μην συνδέεις την επιτυχία και την αξία σου ως άνθρωπος με τα κιλά. Είναι αυτοκαταστροφικό.

3. Διαχειρίσου το στρες χωρίς το φαγητό στην μέση

Κανείς δεν είπε ότι για την σωστή συντήρηση θα πρέπει να μην ξανασυμβεί τίποτα αγχωτικό στην ζωή σου, όμως ο τρόπος που διαχειρίζεσαι το στρες, είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Η απάντηση και η λύση των προβλημάτων μας, δεν βρίσκεται μέσα στο ψυγείο.

Σε δύσκολες στιγμές θυμήσου γιατί ξεκίνησες. Ανανέωσε το κίνητρό σου αν χρειάζεται και συνέχισε να τρως σωστά και να κινείσαι.

4. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου

Άκου κι αυτό, τα άτομα που είχαν την τάση να ρίχνουν την ευθύνη του βάρους τους σε προβλήματα υγείας, σε φαρμακευτικές αγωγές και στα “γονίδια”, ήταν αυτοί που απέτυχαν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους. Αντιθέτως, όσοι έπαιρναν την ευθύνη και τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους, όσοι ήξεραν πως είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση του βάρους τους, κατάφεραν να το διατηρήσουν.

5. Επιμονή

Για να καταφέρεις να διατηρήσεις τα κιλά που έχασες, θέλει επιμονή, να μην παρατήσεις την προσπάθειά σου. Οι μελέτες δείχνουν το εξής, η συντήρηση γίνεται ευκολότερη με τον καιρό, καθώς οι καινούργιες συμπεριφορές που υιοθετούμε για να χάσουμε το βάρος, γίνονται σταδιακά παγιωμένες συνήθειες. Συνέχισε λοιπόν με επιμονή και σταδιακά οι καινούργιες συνήθειες θα γίνουν τρόπος ζωής.

6. Μην σκέφτεσαι “όλα ή τίποτα” στην διατροφή σου

Στις μελέτες φάνηκε ότι όσοι ήταν αυστηροί με τον περιορισμό του φαγητού, όσοι είχαν το σκεπτικό του “όλα ή τίποτα”, δηλαδή «είτε θα κάνω αυστηρή δίαιτα ή τα παρατάω και τρώω ότι θέλω», δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια. Αντιθέτως, οι πιο ελαστικοί, τα άτομα που δεν τα παρατούσαν επειδή μια μέρα ξέφυγαν, αλλά συνέχιζαν κανονικά και σκέφτονταν “θα το κάνω στο περίπου”, κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια κιλών.

7. Οι στόχοι που βάζεις πρέπει να είναι σωστοί

Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο πόσο σημαντικό είναι να βάζεις σωστούς στόχους. Πολλές φορές κυνηγάμε ένα συγκεκριμένο αριθμό στη ζυγαριά και απογοητευόμαστε, ενώ στην πραγματικότητα ο στόχος που βάλαμε εξ αρχής ήταν λάθος. Αυτό οδηγεί στην απογοήτευση και στην παραίτηση. Θέτουμε λοιπόν εξ αρχής σωστούς, ρεαλιστικούς στόχους που θα πετύχουμε.

8. Υιοθέτησε τις σωστές διατροφικές συνήθειες

Ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές συνήθειες για επιτυχημένη συντήρηση; Αυτές που ξεχωρίζουν από όλες τις μελέτες είναι οι παρακάτω:

  • Διαθεσιμότητα υγιεινών τροφών στο σπίτι
  • Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Κατανάλωση πρωινού
  • Μείωση τροφών με ζάχαρη και λιπαρά
  • Μειωμένες μερίδες
  • Αύξηση της πρωτεΐνης
  • Ζυγίσου συχνά (αλλά όχι πολύ). Το συχνό ζύγισμα (μέχρι 1 φορά την εβδομάδα), είναι ένας παράγοντας που βοηθάει πολύ να μην χάσουμε τον έλεγχο του βάρους μας

10. Μην χαθείς με τον διαιτολόγο σου

Η επικοινωνία με διαιτολόγο , έστω και μια φορά τον μήνα τηλεφωνικώς, έχει φανεί ότι βοηθάει πολύ στην διαχείριση του βάρους. Ο διαιτολόγος δεν θα σε κρίνει αν έβαλες κιλά. Θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το βάρος σου σωστά και να επανέλθεις στις καλές διατροφικές συνήθειές σου.

 

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.