,

Προβιοτικά-Πρεβιοτικά-Συμβιωτικά. Γιατί χρειάζονται στην διατροφή μας

Προβιοτικά-Πρεβιοτικά-Συμβιωτικά, σίγουρα θα τα έχεις ακούσει. Αν και το όνομα τους μοιάζει, το καθένα έχει διαφορετικό ρόλο στην υγεία μας. Ας δούμε όμως γιατί σε ωφελούν και τι χρειάζεται να ξέρεις για αυτά:


Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι “καλά” βακτήρια που βρίσκονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής


 

Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες τις οποίες το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να πέψει. Λειτουργούν όμως ως τροφή για τα προβιοτικά που βρίσκονται στο έντερο μας.

 

Όλα τα βακτήρια που βρίσκονται στον εντερικό μας σωλήνα λέγονται αλλιώς και μικροχλωρίδα του εντέρου. Όλο και περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι η ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα στελέχη της μικροχλωρίδας έχει άμεσες επιδράσεις στην υγεία και στην πρόληψη από ασθένειες. Καταναλώνοντας λοιπόν ισορροπημένες ποσότητες προ και πρε-βιοτικών εξασφαλίζεις την υγεία όχι μόνο του εντέρου σου, αλλά και όλου του οργανισμού.

 

Οφέλη προβιοτικών:

Γιατί λοιπόν θέλουμε να έχουμε αυτούς τους μικροοργανισμούς μέσα μας;
1.Προστατεύουν από μολύνσεις με παθογόνα βακτήρια. Ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια και τα παρεμποδίζουν να εγκατασταθούν, καταλαμβάνοντας τους υποδοχείς των κυττάρων του εντέρου και καταναλώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που τα παθογόνα θα χρησιμοποιούσαν.
2. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.
3. Προστατεύουν από βακτηριακές κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις. Κι αυτό γιατί έχουν την ικανότητα να μετοικίζουν από το έντερο προς άλλα όργανα.

 

Πηγές προβιοτικών:

Πριν σκεφτείς να πάρει συμπλήρωμα προβιοτικών θυμήσου ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα με φυσικά προβιοτικά.

Γιαούρτι
Το παραδοσιακό γιαούρτι (με την πέτσα) έχει μέσα τους ζωντανούς μικροοργανισμούς που θέλουμε και τα προϊόντα που αναγράφεται ότι περιέχουν ζωντανή καλλιέργεια Bifidobacteria και Lactobacillus. Παρεμφερή προϊόν είναι και το κεφίρ. Τα στραγγιστά γιαούρτια, τα παστεριωμένα γιαούρτια και τα επιδόρπια γιαουρτιού δεν περιέχουν αυτούς τους μικροοργανισμούς.

Ζυμωμένες τροφές (fermended food)

Τα ζυμωμένα προϊόντα είναι πλούσια σε προβιοτικά. Ποια είναι αυτά;
1. Τα τουρσιά λαχανικών (κόκκινο λάχανο, πίκλα κ.α.)
2. Το τσάι Κομπούτσα (τσάι από φρούτα και μπαχαρικά που έχουν ζυμωθεί με μύκητα)
Όλα αυτά τα προϊόντα φυσικά δεν πρέπει να είναι παστεριωμένα, καθώς αυτή η διαδικασία σκοτώνει τα βακτήρια.

Μαλακά τυριά
Οι προβιοτικοί οργανισμοί επιβιώνουν από την επεξεργασία σε μαλακά τυριά όπως το cheddar, το cottage και η μοτσαρέλα

Πηγές πρεβιοτικών:
Τα πρεβιοτικά είναι πιο εύκολο να τα βρεις καθώς βρίσκονται σε αρκετά λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Είναι φυτικές ίνες, τις οποίες δεν μπορούμε να πέψουμε και έτσι οδηγούνται μέχρι το έντερο όπου γίνονται τροφή για τα προβιοτικά.

Πηγές πρεβιοτικών είναι:
 Τα όσπρια και ο αρακάς
 Η βρώμη
 Η μπανάνα
 Τα μούρα
 Οι αγκινάρες
 Το σπαράγγι
 Το σκόρδο
 Τα ξερά κρεμμύδια
 Το πράσο
 Προϊόντα ολικής

Να πάρω προβιοτικά συμπληρώματα;
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων στην αγορά. Ωστόσο δεν αξίζουν όλα. Κάποια δεν έχουν τους χρήσιμους μικροοργανισμούς στην σωστή ποσότητα ενώ άλλα δεν περιέχουν τις φυτικές ίνες (πρεβιοτικά) για να τραφούν τα προβιοτικά με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά τους. Ορισμένα σκευάσματα μάλιστα δεν είναι καν ανθεκτικά ώστε να περάσουν από τα οξέα στο στομάχι σου και να εναποθέσουν τα προβιοτικά στο έντερο. Είναι απαραίτητο λοιπόν να συμβουλευτείς τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σου για να σου υποδείξει το κατάλληλο σκεύασμα προβιοτικών, αν το χρειάζεσαι.

Συμβιωτικά τρόφιμα. Τι είναι;
Συμβιωτικές είναι οι τροφές που συνδυάζουν προ και πρε-βιοτικά. Μερικές ιδέες λοιπόν συμβιωτικών γευμάτων για υγιή εντερική χλωρίδα είναι:
 Γιαούρτι με προβιοτικά (ή κεφίρ) & μπανάνα & βρώμη
 1 φέτα ψωμί ολικής και τυρί cottage
 1 φέτα ψωμί ολικής και τουρσί λάχανο (ή άλλο λαχανικό)
 Ρύζι με γιαούρτι

Συμπέρασμα
Η υγεία του εντέρου σου είναι πολύ σημαντική. Κρατώντας την ισορροπία στην εντερική σου μικροχλωρίδα προλαμβάνεις σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, αυξάνεις την άμυνα του οργανισμού σου και βοηθάς στον έλεγχο του σωματικού σου βάρους. Ένταξε λοιπόν στην διατροφή σου προϊόντα με προβιοτικά και πρεβιοτικά και το έντερο σου θα σε ευγνωμονεί!

 

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading