Τη βλέπω εδώ και αρκετή ώρα. Είναι διστακτική, με μία πετσέτα σκεπάζει το σώμα της, παρατηρώντας ταυτόχρονα τις υπόλοιπες λουόμενες. Το μάτι της κοιτάζει εξονυχιστικά τη σιλουέτα τους, το γεγονός πως η δική τους εμφάνιση κρίνεται “σωστή” και ιδανική για την παραλία. Σκέφτεται πως εκείνες έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελεύθερα μπάνιο, επειδή πληρούν το κριτήριο της ιδανικής εμφάνισης. Ενώ εκείνη όχι. Εκείνη έχει κάποια περιττά κιλά, έχει κυτταρίτιδα και υποβιβάζει τον εαυτό της με τον κατηγορεί διαρκώς.

Μέσα σε μία κοινωνία που έχει χτίσει μύθους για την ιδεατή εμφάνιση, σε μία κοινωνία που κρίνει τον άνθρωπο από την εμφάνιση, σε έναν κόσμο που κρίνει το “είναι” από το “φαίνεσθαι”, πόσο μπορεί να αντέξει; Πώς μπορεί να ανταπεξέλθει; Πώς να μη στερηθεί το μπάνιο της, αφού φοβάται τα απαξιωτικά βλέμματα των άλλων; Πώς να είναι τόσο “θρασύς” απέναντι σε μία κοινωνία η οποία θέλει και επιδιώκει να αστυνομεύει οτιδήποτε θεωρεί πως δε συγκλίνει με τη δική της πεποίθηση περί αισθητικής;

Αν είχε αντιληφθεί πως είναι όμορφη όπως είναι, δε θα έδινε τόσο μεγάλη σημασία στην κακία των άλλων. Αν αισθανόταν πως η ομορφιά του κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστή, δε θα σύγκρινε τον εαυτό της με κανέναν άλλο. Θα αισθανόταν μοναδική, όπως ακριβώς είναι.

Κάνε το μπάνιο σου ελεύθερα! Γέλασε και αδιαφόρησε στις κακίες των άλλων, διότι τον εαυτό τους και μόνο χαρακτηρίζουν. Πίστεψε πως είσαι όμορφη και πως η ομορφιά μας είναι εσωτερική και βρίσκεται στην ψυχή μας. Κάνε το μπάνιο σου ελεύθερα. Γιατί το αξίζεις!

 

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.