Μικρά, μεγάλα, αθώα, ένοχα, φανερά, κρυφά ψέματα. Μυστικά, ηθελημένη ή αθέμιτη απόκρυψη της αλήθειας.


Ψέματα κάθε λογής έχουν καταλήξει να είναι πια τα πρώτα στη λίστα της συνδιάλεξης των ανθρωπίνων σχέσεων. Ψέματα για να γίνεις ή να διατηρηθείς αρεστός και να εντυπωσιάσεις το κοινό, για να εισπράξεις εκείνο το χειροκρότημα που τόσο ποθείς. Αναλήθειες για να σκαπουλάρεις τις συνέπειες των πράξεων σου και να μην αναλάβεις την ευθύνη σου.


Παραπλάνηση ακόμα και για τη συνήθη ερώτηση του «τι κάνεις;» να απαντάς με ένα σκέτο «καλά» για να γλυτώσεις περαιτέρω εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τα προσωπικά σου και ας είσαι χάλια μέσα σου και ας ήθελες να τα πεις όλα και να αδειάσεις, αλλά χωρίς να επικριθείς και να λογοκριθείς. Κρυφτό πίσω από τις λέξεις, για να μη χρειαστεί να δώσεις στίγμα για τoν συναισθηματικό σου κόσμο, να μη φανερωθούν οι αδυναμίες σου, η Αχίλλειος πτέρνα σου.

Αθώα, μικρά μυστικά για να αποφύγεις κάτι ή για να μη αναγκαστείς να δώσεις περαιτέρω εξηγήσεις. Τα λευκά ψεματάκια δίνουν και παίρνουν ανενόχλητα, με τη δικαιολογία του να μη πληγώσεις αυτούς που αγαπάς και νοιάζεσαι, για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και την πραγματικότητά σου από όλα αυτά που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις και να προσπαθήσεις να ξεχάσεις την ύπαρξη τους εκεί. Είναι η ασπίδα ενάντια στους άλλους για να μη δουν το μέσα σου, για να αυτοπροστατευτείς.

Τόσοι άνθρωποι, πλατσουρίζουν μες το ψέμα και λιάζονται στη λίμνη της ψευδαίσθησής τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που έχουμε ορίσει ως επίσημη μέρα την Πρωταπριλιά για την ελεύθερη δίοδο των ψεμάτων πάσης λογής. Άραγε γιατί δεν έχει οριστεί μέρα για την αλήθεια;

Επανάσταση λογάται πλέον η αλήθεια! Δύσκολη, επίπονη, αλλά διάφανη και απελευθερωτική. Το να μπορείς να κοιτάζεις στα μάτια τον απέναντι και να του λες ακριβώς αυτό που νοιώθεις χωρίς φόβο και πάθος. Να επιλέγεις να μη κρύβεσαι πίσω από φανταχτερά προσωπεία και γλυκανάλατες λέξεις. Να κοιτάζεις τον εαυτό σου με θάρρος στο καθρέπτη και να βλέπεις εσένα και όχι το χειροποίητο εκείνο ανδρείκελο που σου επέβαλαν ή επέλεξες να φτιάξεις για τους άλλους. Μια πράξη αντίστασης αρχικά προς τον εαυτό σου και αργότερα ίσως για αυτούς που σέβονται και εκτιμούν την ειλικρίνεια.

Η αλήθεια είναι ανακουφιστική, σε λυτρώνει από ότι ψεύτικο και δήθεν μπορεί να σε περιβάλλει. Σε φέρνει πιο κοντά με αυτούς που εκτιμούν την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Θάρρος και κότσια θέλει η αλήθεια.

Στο βωμό του περίτεχνα καμουφλαρισμένου ψέματος δηλώνω επαναστάτρια. Φανατική οπαδός της αλήθειας!

 

Από Stella

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.