Είναι ανθρώπινο κάθε φορά που δεχόμαστε μια άσχημη, κακή ή ανάρμοστη συμπεριφορά, να προσπαθούμε να βρούμε τους λόγους. Είναι ανθρώπινο να ψάχνουμε τις αιτίες που μπορεί να την προκάλεσαν και πολλές φορές να προσπαθούμε να εντοπίσουμε και τα δικά μας λάθη που μπορεί να την πυροδότησαν. Είναι ανθρώπινο, αλλά πολλές φορές μας οδηγεί στο να βασανίζουμε ανελέητα τον εαυτό μας, ψάχνοντας απαντήσεις, απαντήσεις που ίσως δεν υπάρχουν καν!


Μπορεί να ακούγεται περίεργο ή ακόμη και τρελό, αλλά οι άνθρωποι δεν γίνονται κακοί, πάντα για κάποιον λόγο. Ίσως είναι τέτοια η φτιαξιά τους, τέτοιο το ύφασμα που έλεγε κι η γιαγιά μου. Οι άνθρωποι δεν είναι άδικοι, μοχθηροί, πονηροί, απότομοι, απαραίτητα γιατί κάπου τους φταίει ο απέναντι. Κάποιοι άνθρωποι απλά έτσι είναι και βυθίζοντας στο μυαλό μας σε σκέψεις, κάνοντας εικασίες ή ξοδεύοντας χρόνο και φαιά ουσία για την ανακάλυψη του “επειδή” τους, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αναλώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να φθείρουμε την δική μας ψυχή, να την βυθίζουμε σε ένα μονοπάτι σκέψεων, που εντέλει δεν οδηγεί πουθενά.


Καμιά φορά, όσο και να σκεφτείς δεν θα μπορέσεις ποτέ να βρεις το “επειδή” του άλλου. Ίσως δεν μπορέσεις ποτέ να αντιληφθείς τους λόγους της συμπεριφοράς του. Μπορεί η δική σου λογική να μην έχει καμία σχέση με τη δική του. Μπορεί να κουβαλάει μέσα του πληγές τις οποίες δεν γνωρίζεις. Μπορεί να είχε “μαζεμένα” πράγματα εναντίον σου, τα οποία δεν σου εξέφρασε ποτέ κι απλά να ξέσπασε. Μπορεί να έχει κάποιο σκοπό στο μυαλό του και να σε θεωρούσε εμπόδιο ως προς την επίτευξή του. Ή μπορεί να είναι απλά έτσι! Κακός και άδικος.

Ίσως σου πάρει πολλά χρόνια, ίσως χρειαστούν πολλές αναίτιες “σφαλιάρες” για να αντιληφθείς πως μόνο όταν αποδεχτείς πως δεν επεξηγούνται όλες οι συμπεριφορές, θα καταφέρεις να μην νιώθεις πικρία και να μην αναλώνεσαι ψάχνοντας απαντήσεις. Μόνο τότε θα καταφέρεις να μην φθείρεσαι, να μην βασανίζεσαι και να μην τυραννιέσαι. Μόνο τότε, γιατί τελικά όλα τα “γιατί”, δεν έχουν “επειδή”.

Μαρία Μπέκου

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.