,

Θυμώνω! Πώς μπορώ να ελέγξω το θυμό μου;

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα, που μας λέει πως «κάτι δεν πάει καλά». Δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι καταστροφικός, καθώς θα μπορούσε να πάρει και μία πιο δημιουργική μορφή. Ο ανεξέλεγκτος θυμός είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία και τις σχέσεις μας, καθώς λειτουργεί σαν ένα παραφουσκωμένο μπαλόνι που μόλις το αγγίξει μία καρφίτσα – το τελευταίο ερέθισμα – θα εκραγούμε! Και τι σημασία έχει αν μετά το μετανιώσουμε; Η ζημιά έχει ήδη γίνει…


1. Δώσε λίγο χρόνο κάνοντας πίσω: Όταν νιώθω πως η κατάσταση θα ξεφύγει, είναι χρήσιμο να κάνω λίγο πίσω ώστε να μην πω και κάνω πράγματα που το πιο πιθανό είναι πως θα μετανιώσω μετά. Ας πάρω λίγη απόσταση από την κατάσταση ή το άτομο που νιώθω πως με θυμώνει.
2. Φύγε από την συγκεκριμένη κατάσταση: Μπορώ να φύγω από το δωμάτιο, να βγω έξω να περπατήσω λίγο ή να ασχοληθώ με κάτι άλλο, μέχρι να επανακτήσω τον έλεγχο και να νιώσω μεγαλύτερη ψυχραιμία.
3. Όταν ηρεμήσεις, μίλησε για το τι σε θυμώνει: Μακριά από την ένταση της στιγμής, με μεγαλύτερη ηρεμία και πιο καθαρή σκέψη, θα επανέλθω και θα εκφράσω αυτό που μ’ ενοχλεί, χωρίς όμως κατηγορίες ή προσπάθεια χειρισμού του άλλου.

4. Γυμναστική: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη σωματική εκτόνωση και στην ένταση. Επιπλέον, με την γυμναστική εκκρίνονται και οι ενδορφίνες, το φυσικό μας αντικαταθλιπτικό που βοηθά στην καλύτερη διάθεση.
5. Αναζήτησε πιθανές λύσεις: Όταν επικεντρώνομαι σε αυτό με το οποίο θυμώνω, χάνω ενέργεια και εγκλωβίζομαι. Είναι προτιμότερο να εστιάσω σε πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Αν για παράδειγμα, ο σύντροφός μου δεν θέλει να δούμε μαζί την ταινία που θέλω, μπορώ να την δω με άλλη παρέα.
6. Μάθε να μιλάς σε πρώτο ενικό πρόσωπο: Αποφεύγω να λέω στον άλλον τι «δεν» κάνει, να τον κρίνω, εφόσον τον κατηγορώ και το μόνο που θα καταφέρω θα είναι να μπει σε θέση άμυνας και στο γνωστό «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».


7. Μην κρατάς μούτρα: Με το να «κρατώ μούτρα», το μόνο που καταφέρνω είναι να χαλάω τις σχέσεις και την ψυχική μου διάθεση.
8. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να απελευθερώσετε την ένταση: Ναι, μερικές φορές το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης σε αυτό που με θυμώνει. Επίσης, μου δίνει λίγο χώρο και χρόνο να παρατηρήσω τυχόν μη ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να έχω, για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα.

9. Αναζητήστε βοήθεια ειδικού: Αν παρόλα αυτά αισθάνομαι πως δεν μπορώ τελικά να ελέγξω το θυμό μου, ίσως έχει έρθει ο καιρός να αναζητήσω βοήθεια γύρω από τη διαχείρισή του. Πολλές φορές επίσης, ο θυμός μπορεί να είναι για παράδειγμα ένδειξη κατάθλιψης. Χρειάζεται λοιπόν να δω και να εξετάσω τη φύση του θυμού, από πού έρχεται, με τι ή ποιον πραγματικά θυμώνω, καθώς και πώς μπορώ να αντιμετωπίσω και τον θυμό όχι μόνο το δικό μου, αλλά και του άλλου, που μπορεί να είναι εκτός ελέγχου.

ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΣΧΑ
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

http://www.marinamoscha.wordpress.com


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading