Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο όπου η θετικότητα απειλείται, καθώς απειλείται και η ίδια η ζωή! Και όμως, είναι στην ανθρώπινη φύση να αντιστέκεται στις δυσκολίες… Ο οργανισμός μας έχει τους δικούς του τρόπους να αντισταθμίζει τα εμπόδια και να μπορεί να επιβιώνει! Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε στη νέα αυτή καθημερινότητα με έναν επίσης πιο θετικό και αισιόδοξο τρόπο σκέψης…
1. Καινούργια μέρα ξεκινά κάθε πρωί: Ένας καλός και θετικός τρόπος να αντιμετωπίσω την κάθε μέρα μου θετικά και με περισσότερη ενέργεια.
2. Στέκομαι και σκέφτομαι λίγο πιο θετικά: Έχετε ακούσει φαντάζομαι πως έλκουμε αυτά που σκεφτόμαστε περισσότερο ή αυτά που φοβόμαστε γιατί εμείς τα… προκαλούμε, η λεγόμενη αυτοεκπληρούμενη προφητεία! Όταν για παράδειγμα σκέφτομαι ότι ο γείτονας θα μου μιλήσει άσχημα και τον πλησιάζω από την έντονη αρνητική μου σκέψη με κατεβασμένα μούτρα και απότομο τόνο στη φωνή μου, προφανώς δεν θα μου ανταποδώσει την καλημέρα με χαμόγελο, αλλά ίσως πιο διστακτικά, που εγώ θα θεωρήσω ότι είχα δίκιο ότι δεν με συμπαθεί κλπ.
3. Μαθαίνω να χαμογελώ: Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό! Ναι, ποιος άλλωστε θέλει να κάνει παρέα με ένα άτομο που είναι μίζερο και κακοδιάθετο; Άλλωστε το χαμόγελο φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά!
4. Μαθαίνω να αγκαλιάζω: Μια αγκαλιά διάρκειας 10 περίπου δευτερόλεπτων έχει βρεθεί ότι μας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε, κάνει καλό και στην υγεία μας μειώνοντας το στρες, την υπέρταση κλπ., ενεργοποιεί ορμόνες που επίσης ισχυροποιούν την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση, όχι μόνο στον ψυχικό δεσμό μητέρας-βρέφους, αλλά και ανάμεσα στους συντρόφους, στους φίλους, στους συγγενείς, σε συναδέλφους…
5. Μαθαίνω να εκτιμώ αυτά που έχω στη ζωή μου: Σημαντικό να εκτιμήσω τι έχω και πώς μπορώ να το διατηρήσω!
6. Συγκεντρώνω σε λίστα 10 από τα θετικά μου στοιχεία: Μπορεί στην αρχή να μου φανεί δύσκολο και ότι δεν έχω τόσα πολλά, αν όμως πάω πιο βαθιά μέσα μου, θα δω πως όπως όλοι μας, έτσι και εγώ έχω θετικά στοιχεία.
7. Αξιολογώ τις δύσκολες καταστάσεις: Μπορώ να βαθμολογήσω το χειρότερο (π.χ. θάνατος με 10) σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10 και να τοποθετήσω – αντικειμενικά όμως – την δική μου άσχημη κατάσταση, είτε πρόκειται για δουλειά, σχέση ερωτική ή φιλική, προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες κλπ.
ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΣΧΑ
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας
http://www.marinamoscha.wordpress.com