Από την ωραία Ελένη μέχρι τη Μόνικα Μπελούτσι, η ομορφιά είναι ένα ανθρώπινο γνώρισμα που θαυμάζεται και αποτελεί και σπουδαίο προτέρημα. Η ομορφιά μπορεί να οριστεί με ορισμένα κριτήρια από ειδικούς τέχνης, ζωγράφους και φωτογράφους, ακόμα και ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την κρίση του μπορεί να θεωρεί κάτι όμορφο ή όχι.

Τι είναι η ομορφιά; Το σύνολο κάποιων αρμονικών εξωτερικών χαρακτηριστικών που δημιουργούν τον πόθο στα άλλα άτομα. Ένα συνολικό κριτήριο της εμφάνισης ενός προσώπου, το οποίο ανάλογα με τα κοινωνικά κριτήρια ορίζεται ως πιο ωραίο ή όχι.


Διαχρονικά, η γυναίκα δεχόταν πάντοτε μεγαλύτερη πίεση στο να είναι όμορφη. Ακόμα και η σημερινή κοινωνία θεωρεί πως έχει πετύχει την αποδοχή του κάθε ανθρώπου, οι στέρεες προκαταλήψεις αλλά και η δυσανεξία απέναντι στις γυναίκες που δεν πληρούν την κοινωνική επιταγή της “ιδανικής ομορφιάς”, υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό.

Γιατί οι άνθρωποι στις ερωτικές τους σχέσεις, δίνουν σημασία στην εξωτερική εμφάνιση του έτερου προσώπου; Ακόμα και αν είμαστε προοδευτικοί άνθρωποι, ακόμα λειτουργούμε με ένστικτα που εγγενώς έχουμε μέσα μας από την πρώτη μας εμφάνιση στη γη. Ένα από αυτά τα ένστικτα “σπρώχνει” κατά κάποιο τρόπο τους ανθρώπους, στους εξωτερικά πιο εμφανίσιμους ανθρώπους, επειδή θεωρούν πως αυτοί θα έχουν πιο υγιές γονίδιο. Πόσο σημαντική είναι τελικά η ομορφιά;


Είναι γεγονός πως οι γυναίκες κυρίως, έχουν ανατραφεί με την πεποίθηση πως η ομορφιά είναι το σπουδαιότερο προτέρημα που πρέπει να έχουν. Πόσο όμως αυτό ισχύει στην πραγματικότητα;

Η ομορφιά δεν είναι κάτι κακό, είναι ωραίο να είσαι αντικειμενικά όμορφος. Αρκεί αυτό να μη συνοδεύεται από πνευματική φτώχεια.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η ομορφιά είναι υπερεκτιμημένη. Για πολλούς λόγους, τους οποίους θα αναφέρω συνοπτικά:

  • Η ομορφιά μπορεί να δώσει το έναυσμα σε πολλούς ανθρώπους, ώστε να γίνουν ωραιοπαθείς, αδιαφορώντας για τον ψυχικό τους κόσμο (δεν είναι απαραίτητο, αλλά συμβαίνει).
  • Δεν είναι βέβαιο πως οι όμορφες γυναίκες, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στις σχέσεις. Βιώνουν τη ζήλια των γυναικών και οι ερωτικοί σύντροφοι ενδέχεται να μένουν στην εμφάνιση, χωρίς να αγαπήσουν και να γνωρίσουν ουσιαστικά το άλλο πρόσωπο. Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγοι οι σύντροφοι που μπορεί να επιθυμούν μία/έναν όμορφο σύντροφο για τόνωση του προσωπικού τους εγωισμού και για να αποδεικνύουν πως μπορούν να έχουν όποιο πρόσωπο θέλουν.
  • Η ομορφιά δεν είναι κάτι που μένει στο πέρασμα του χρόνου. Χάνεται, σε αντίθεση με τις πνευματικές αρετές.
  • Δεν μπόρεσα ποτέ μου να αντιληφθώ, για ποιο λόγο πρέπει να ζηλεύω την εμφάνιση κάποιου. Ναι, είναι κάτι καλό σε γενικές γραμμές, αλλά μέχρι εκεί. Προσωπικά, τους ανθρώπους τους κρίνω από αυτά που καταφέρνουν μόνοι τους, από ένα κείμενο που έγραψαν, μία επιτυχία στις εξετάσεις, έναν πίνακα, τη βελτίωση του χαρακτήρα τους. Η εμφάνιση είναι απόρροια κληρονομικών χαρακτηριστικών και γονιδίων, το να έχεις μπλε μάτια ή όμορφο πρόσωπο δεν είναι επίτευγμα. Είναι απλώς ένα εγγενές χαρακτηριστικό σου.
  • Γιατί η εσωτερική ομορφιά του ανθρώπου είναι εκείνη που έχει ουσιαστικό νόημα. Ένας άνθρωπος με γλυκύτητα είναι πάντοτε όμορφος.

Ο καθένας μας είναι όμορφος. Και η ομορφιά μπορεί σαν χαρακτηριστικό να είναι κάτι ποθητό για αυτόν που την έχει, αλλά δεν είναι εκείνο το γνώρισμα που ανοίγει κάποια πόρτα ευτυχίας.

 

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.