Έξυπνος θεωρείται ο ιδιοφυής στα μαθηματικά και αυτός που έχει υψηλή γνωστική και συναισθηματική νοημοσύνη.

Έξυπνος θεωρείται ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και ο άριστος μαθητής, αυτοί που τα «παίρνουν» τα γράμματα, σπουδάζουν και διαπρέπουν επιτυχώς επαγγελματικά στη ζωή τους.

Έξυπνος θεωρείται αυτός που έχει καταφέρει να αποκτήσει λεφτά και περιουσία, ώστε να ζει μέσα στη χλιδή.

Έξυπνος θεωρείται εκείνος που το μυαλό του παίρνει χιλιάδες στροφές, αντιλαμβάνεται, προλαμβάνει και βρίσκει λύσεις σε ότι και αν συναντήσει στο διάβα του.

Έξυπνος θεωρείται πια και αυτός που γνωρίζει να ελίσσεται και να αποφεύγει τις κακοτοπιές και τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Έξυπνος θεωρείται όμως και αυτός που έχει μια ήρεμη, βατή, στρωμένη ζωή, που απλά ικανοποιεί τις προσδοκίες και τα θέλω του, χωρίς φαμφάρες και τοξικές καταστάσεις γύρω του.

Η εξυπνάδα, όπως όλες οι έννοιες είναι άκρως υποκειμενική, ο καθένας την αντιλαμβάνεται και την ερμηνεύει διαφορετικά. Η ερμηνεία του κάθε ανθρώπου για τον ορισμό, ποικίλει ανάλογα με το παρελθόν του, τις εμπειρίες του, τα ερεθίσματα, τις αντιλήψεις και τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Κανείς δεν έχει δίκιο και κανείς δεν έχει άδικο, τίποτα δεν είναι κατακριτέο και τίποτα απόλυτα αποδεκτό.

Μήπως όμως τελικά, έξυπνος είναι αυτός που μπορεί να παρακολουθήσει τη πορεία και τη ζωή των άλλων, να αποκομίσει τη γνώση τους και να μελετήσει τα αποτελέσματα της πορείας τους, χωρίς να χρειαστεί να περάσει τις ίδιες δοκιμασίες; Χωρίς να κάνει τα ίδια λάθη και να βιώσει τον ίδιο πόνο και τις ίδιες δυσκολίες για να φτάσει στο τέρμα της διαδρομής; Μήπως τελικά έξυπνος είναι αυτός που δεν χρειάζεται να πάθει για να μάθει; Αυτός που απλά παρατηρεί, αφομοιώνει και χρησιμοποιεί τη κεκτημένη γνώση των άλλων, προσαρμόζοντάς την με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο στα δεδομένα της ζωής του, υπέρ του και υπέρ του κοινωνικού συνόλου;

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε τελικά έξυπνοι; Μπορείς να μάθεις ή πρέπει να πάθεις; Σαφή απάντηση δεν υπάρχει, ούτε πεπατημένος δρόμος για να ακολουθήσεις στη πορεία της ζωής. Ρίσκαρε, βίωσε, γεύσου, τόλμα, κάνε πολλά λάθη, απέτυχε οικτρά, λάβε τα μαθήματά σου, μάθε από τα παθήματά σου και απλά μη σταματάς, προχώρα μόνο μπροστά! Κάπου εκεί τριγύρω σίγουρα θα βρεις την εξυπνάδα που αποζητάς…

Από Stella

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.