Η φύση δεν κάνει ποτέ γκάφες. Όταν δημιουργεί έναν ανόητο, το εννοεί.
J.Billings


Πόσες φορές δεν ήρθαμε αντιμέτωποι με συμπεριφορές ή αντιδράσεις ανθρώπων, που αδυνατούσαμε να εξηγήσουμε βάση της λογικής; Πόσες φορές δεν ψάξαμε να βρούμε το “σωστό”, μέσα σε ένα παραλήρημα οχετικών λαθών; Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε… “Πώς να είναι άραγε στο μυαλό ενός… ηλιθίου”;


Μάλλον χρειάζεται χρόνια συναναστροφή με το ανθρώπινο (και το κατ’ ευφημισμό ανθρώπινο) είδος, αμέτρητες αναίτιες σφαλιάρες και πολλά καντάρια υπομονής, για να συνειδητοποιήσεις πως δεν εξηγούνται όλα. Δεν αιτιολογούνται όλες οι συμπεριφορές. Δεν αιτιολογούνται όλες οι αντιδράσεις. Δεν μπορείς πάντα να βρεις το δίκιο σου, ακόμη κι αν είναι ξεκάθαρο πως το έχεις.

Μάλλον χρειάζεται χρόνια να συνειδητοποιήσεις, πως ηλίθιοι υπάρχουν πάντα και παντού και είναι πρακτικά αδύνατο να τους πείσεις να δουν την πραγματικότητα ως έχει κι όχι μέσα απ’ τον παραμορφωτικό καθρέφτη, απ’ τον οποίο την βλέπουν εκ γενετής. Μάλλον χρειάζεται χρόνια για να συνειδητοποιήσεις πως ο στίχος “ασ’ τον τρελό στην τρέλα του” ήταν πολύ σοφός τελικά. Εξάλλου το να τα βάλεις μ’ έναν ηλίθιο, είναι χαμένη απ’ την αρχή παρτίδα. Θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας!

Πόσες φορές όμως δεν αναρωτηθήκαμε, δεν ψάξαμε απεγνωσμένα να δούμε την οπτική απ’ την οποία βλέπει ο άλλος την αλήθεια ή ακόμη και τα γεγονότα; Πόσες φορές, ακόμη κι αν η σοφία που αποκτήσαμε απ’ τα χρόνια με τέτοιους ανθρώπους, μας έλεγε απλά “Τρέξε μακριά!”, εμείς προσπαθήσαμε να μείνουμε, να εξηγήσουμε, να κάνουμε τον άλλον να καταλάβει;

Ακόμη όμως κι αν αποδεχτήκαμε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή μόνο σάλιο ξοδεύεις, προσπαθώντας να πείσεις έναν ηλίθιο για το προφανές, ένα ερώτημα παρέμεινε να σιγοκαίει τα μέσα μας. “Πώς να είναι άραγε στο μυαλό ενός ηλιθίου;”. Έχει πραγματική συναίσθηση των… τορπιλών που αμολάει; Καταλαβαίνει πως η οπτική του, είναι πέρα ως πέρα λάθος; Κατανοεί πως μπλέκοντας γεγονότα και κόβοντας και ράβοντας λόγια και συμβάντα, μόνο μισά και διαστρεβλωμένα παραμύθια παράγει; Συνειδητοποιεί πως με τον τρόπο του, συνδέει την λογική και την πραγματικότητα, όχι με το μυαλό του, αλλά με… Κάιρο;

Δυστυχώς το θέμα της ηλιθιότητας, δεν είναι τόσο αστείο όσο φαίνεται. Ίσως και το ότι ακούγεται κάπως φαιδρό, να φταίει που το κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο. Όπως εξάλλου είχε πει κι ο Scott Adams (αμερικανός συγγραφέας κόμικς), “Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο, από έναν επινοητικό ηλίθιο”. Δεν είναι λοιπόν αστείο το θέμα, γιατί ο ηλίθιος μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό κι απ’ τον κακό!

Δυστυχώς ηλίθιοι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Και δυστυχώς δεν έχουν νέον ταμπέλα να αναβοσβήνει στο κούτελό τους. Ίσως δεν είναι τόσο εμφανές απ’ την πρώτη στιγμή, πως ο απέναντι θα κέρδιζε επάξια τον τίτλο του “Mister Ηλίθιος 2020”. Ο Schiller κάποτε είχε πει “Ακόμη κι οι Θεοί, παλεύουν μάταια με τη βλακεία”. Έχε το αυτό κατά νου λοιπόν, πριν ανοίξεις το στόμα σου για να προσπαθήσεις να εξηγήσεις κάτι με λογικά επιχειρήματα, σε κάποιον που ανήκει στη “φυλή των ηλιθίων”. Απλά… Run Forest! RUN!

Της Κικής Γιοβανοπούλου

 

 

 

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.