,

Κουραμπιές ή μελομακάρονο; Και τα δυο!

Χριστούγεννα! Η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων! Οι μέρες για να βρεθείς με τους δικούς σου ανθρώπους, να διασκεδάσεις, να ξεκουραστείς και να χορτάσεις νόστιμες λιχουδιές.


Και ενώ όλα γύρω σου είναι γιορτινά και στολισμένα, κάτι εκεί στο βάθος σου τραβάει την προσοχή… μια πιατέλα με μελομακάρονα, δίπλα από ένα ταψί με κουραμπιέδες, πάνω σε ένα κουτί με σοκολατάκια! Και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι περιτριγυρίζεσαι από λαχταριστά γλυκά, που θα σε δυσκολέψουν πολύ να διατηρήσεις το πρόγραμμα διατροφής που έχεις ξεκινήσει από καιρό.

Τις ημέρες των εορτών, υπάρχει μεγάλη αφθονία σε γλυκά, σχεδόν όπου κι αν βρεθούμε, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την διατήρηση μιας ισορροπίας στην διατροφή μας.


Το πρώτο πράγμα που λέω σε τέτοιες περιπτώσεις είναι:
-Ο στόχος σου είναι να μην χάσεις!
-Τι λες; Τρελάθηκες;
-Θα σου εξηγήσω τι εννοώ! Η φράση αυτή έχει δυο ερμηνείες.

Ακριβώς για αυτό, ο σκοπός μας στις γιορτές δεν είναι να χάσουμε κιλά, ούτε να  ξεκινήσουμε μια αυστηρή δίαιτα μέχρι το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Στόχος είναι απλά να καταφέρουμε να μείνουμε σταθεροί στα κιλά μας, όσο γίνεται. Αν καταφέρεις λοιπόν, μετά τις γιορτές να είσαι στα ίδια κιλά, έχεις πετύχει!

Ξέχνα εκείνο το μικροσκοπικό φόρεμα που ήθελες να φορέσεις στο ρεβεγιόν και πίεζες τον εαυτό σου με αυστηρή δίαιτα. Μπορείς να φορέσεις οτιδήποτε άλλο σε κάνει να νιώθεις άνετα και όμορφα. Τότε όλοι θα παρατηρήσουν την λάμψη σου κι όχι όταν είσαι ασφυκτικά κλεισμένη σε ένα ρούχο που δεν σου πάει!

Και ερχόμαστε στην δεύτερη ερμηνεία αυτής της φράσης.

Αν δεν βγεις έξω να χαρείς τις γιορτές, αν δεν δεχτείς το κέρασμα για τα γενέθλια ενός φίλου, αν δεν φας αυτό το μελομακάρονο που έφτιαξε η μαμά σου με τα χέρια της, τότε έχεις χάσει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου.

Θυμήσου ότι ο αρχικός στόχος σου όταν ξεκίνησες την διατροφή, ήταν για να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου, σωστά; Δεν θα μπορέσεις να νιώσεις καλά όταν αισθάνεσαι διαρκώς μια πίεση. Όταν στην πιο ωραία εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, εσύ μετράς θερμίδες!

Μην χάσεις κιλά λοιπόν! Μείνε όμως στα ίδια! Χωρίς να υπερβάλλεις στην ποσότητα και στην συχνότητα των γλυκών. Μην χάσεις όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου. Βγες, διασκέδασε, χαλάρωσε, ξεκουράσου, φάε νόστιμο φαγητό και το γλυκό που λαχταράς, χωρίς να το παρακάνεις ή να περιορίζεις τον εαυτό σου. Ο τρόπος που τρώμε, δεν είναι άσπρο ή μαύρο, όλα ή τίποτα!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείς, ποιο είναι υγιεινότερο; Κουραμπιές ή μελομακάρονο; Θα σου απαντήσω… και τα δυο!

Δες και μερικά tips για να κάνεις ακόμα πιο υγιεινό και νόστιμο το Χριστουγεννιάτικο δείπνο σου.

 

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr

 


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading