Ορισμένοι άνθρωποι, ορισμένες καταστάσεις τσουρουφλάνε και μόνο με τη φευγαλέα σκέψη. Δεν τολμάς καν να σταθείς παραπάνω από όσο αναλογεί, λογάται άκρως επικίνδυνο. Αρχικά είναι σαν να ανάβεις τη φωτιά για να θυμηθείς, να κάτσεις στη ζέστα της να αναπολήσεις και να χουχουλιάσεις. Η ακαριαία, ραγδαία εξάπλωση όμως, κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της, μην αφήνοντας περιθώρια διαφυγής. Αποκαΐδια οι ελπίδες και επίπονα ανεξίτηλα εγκαύματα η απογοήτευση της μη εκπλήρωσης των προσδοκιών, στις ψυχές των ανθρώπων.

Με τον καιρό μαθαίνεις να λες την ιστορία σου σαν ποιηματάκι εξιστόρησης, χωρίς συναισθήματα. Σαν να αφηγείσαι ένα βιβλίο που είχες διαβάσει στο πρόσφατο παρελθόν και απλά ανιστορείς την πλοκή και τις λεπτομέρειες του έργου. Μια περιληπτική αφήγηση των γεγονότων, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, χωρίς συναισθήματα, μια απλή καταγραφή της πορείας μέχρι τώρα.


Μόλις λίγο ξεχαστείς, προσπαθείς διστακτικά να ανασύρεις κάποιες αναμνήσεις, τα διαδοχικά τείχη που συναντάς όμως εντός, σου θυμίζουν να τις αφήσεις διακριτικά στην ησυχία τους. Πες το αυτοπροστασία, πες το άμυνα, ίσως απλά η ψυχή να μην αντέχει να ξαναμπεί σε αυτές τις τοξικές καταστάσεις, ανθρώπους ή συναισθήματα. Να μη θέλει να ξαναπερπατήσει αγκαλιά με τον πόνο, σ’ αυτά τα δύσβατα μονοπάτια.

Επέτρεπες στους άλλους να σε χειραγωγούν, να βιώνεις άσχημα και αρνητικά συναισθήματα. Κατάφερες να τα ξεπεράσεις όλα αυτά. Γιατί να επιτρέψεις στον εαυτό σου την απόλυτη σκλαβιά, πηγαίνοντας ξανά σε εκείνα τα μέρη; Ίσως να μην αντέξεις τον κυκεώνα του πόνου ξανά, ίσως να φοβάσαι μήπως τα αναβιώσεις από την αρχή, ίσως απλά να θες να τα θάψεις τόσο βαθιά, που να ξεχάσεις ότι καν συνέβησαν για να μπορέσεις να πας μπροστά.


Όπως και να έχει, η ζωή είναι ένα βιβλίο με πολλά κεφάλαια, ποιος ο λόγος να αναμασάς και να ανατρέχεις στο ίδιο; Άστο στη θέση που του αναλογεί. Τράβα μπροστά, γύρνα κεφάλαιο και προχώρα… Γράψε τη μετέπειτα ιστορία της ζωής σου όπως τη θες εσύ…

 

Από Stella

Advertisements

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.