ΣΤΗΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Μου οφείλεις!

Advertisements

“Ξεχνάς πόσα έκανα για σένα;”. “Όταν με είχες ανάγκη, ήμουν δίπλα σου!”. “Σου στάθηκε κανένας όσο εγώ;”Φράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη, όταν χρησιμοποιούνται για να χειραγωγήσουν συμπεριφορές και να εκβιάσουν απαιτήσεις. Φράσεις που μεταφράζονται με δύο λέξεις, ως “Μου οφείλεις!”. Φράσεις που μπορεί να ακούσει κανείς από φίλους, συγγενείς, ακόμη και γονείς!

Δεν ξέρω αν ο όρος “φιλανθρωπικές φιλίες” υπάρχει. Αυτό τον όρο τον είχα διαβάσει κάπου και εντυπώθηκε μέσα μου. Είναι μια φράση που με δύο λέξεις, χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που στην ανάγκη σου, θα έρθουν κοντά σου, θα σου σταθούν, θα σε παρηγορήσουν, θα σε βοηθήσουν και που θα το κάνουν μόνο και μόνο για να τους χρωστάς! Προφανώς γιατί στο μυαλό τους, αν κάνουν κάτι καλό σε κάποιον, αυτός ο κάποιος τους χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη κι οφείλει να κατεβάζει το κεφάλι σε κάθε κακό που μπορεί να κάνουν στη συνέχεια. Αυτός ο κάποιος, οφείλει να δέχεται και να ανέχεται κάθε είδους κακή ή παράλογη συμπεριφορά, χωρίς να αντιδρά και να φέρνει αντιρρήσεις. Αυτός ο άνθρωπος οφείλει να τους δίνει συνεχώς, για να ξεχρεώσει. Με τον καιρό βέβαια, αυτός ο άνθρωπος καταλαβαίνει πως πληρώνει συνεχώς τόκους υπερημερίας και στην εξόφληση του κεφαλαίου δεν θα φτάσει ποτέ!

Είναι γεγονός, πως στις δύσκολες στιγμές, χρειάζεσαι ανθρώπους γύρω σου. Ανθρώπους που αφού στάθηκαν στο πλευρό σου, τους ανεβάζεις σε βάθρο και σίγουρα κάνεις τα στραβά μάτια σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κακοτοπιά που θα πέσουν. Σίγουρα αυξάνεται η ανοχή κι η αντοχή σου απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους, μιας κι η ευγνωμοσύνη που νιώθεις γι’ αυτούς, σε κάνει να τους βλέπεις πιο επιεικώς. Σίγουρα αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα τους διαγράψεις απ’ τη ζωή σου ελαφρά τη καρδία. Αν όμως κάποιος, στάθηκε στο πλάι σου μόνο για να τον εκθειάσεις και να αυτοδιαφημιστεί, βροντοφωνάζοντας όσα σου προσέφερε, τότε μάλλον μιλάμε γι’ αυτό που ονομάζω “φιλανθρωπική φιλία”, το οποίο ίσως είναι λίγο σχήμα οξύμωρο, γιατί δεν μιλάμε ούτε για φιλανθρωπία, ούτε για φιλία. Μιλάμε για μια πράξη στοχευμένη και ιδιοτελή.

Ένας τέτοιος άνθρωπος, μάλλον δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει φίλος σου. Όχι γιατί δεν θέλεις εσύ, αλλά γιατί δεν θέλει εκείνος. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ψάχνουν φίλους, αλλά αυλικούς. Αν λοιπόν κάποια στιγμή αποφασίσεις πως ο ρόλος του αυλικού δεν σου ταιριάζει κι θελήσεις να σηκώσεις το ανάστημά σου και να πεις το πρώτο “Όχι”, θα χαρακτηριστείς αυτόματα αχάριστος.

Ο σεβασμός δεν εκβιάζεται με στοχευμένες πράξεις δήθεν συμπαράστασης. Ο σεβασμός κερδίζεται κι αν δεν έχεις καταφέρει να κερδίσεις τον σεβασμό κάποιου, μην προσπαθείς να τον “κλέψεις” κάνοντας με δόλο κάτι καλό για εκείνον. Μπορεί να τα καταφέρεις για λίγο, σύντομα όμως θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια και θα φανεί πόσο μικρός κι ελάχιστος είσαι στην πραγματικότητα…

Στη Γιώτα…

 

Της Λένας Αϊβάζη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: