,

8 Λόγοι που η ζυγαριά δεν κατεβαίνει με τίποτα

Έχεις βρεθεί κι εσύ σε αυτή την θέση; Ενώ τα κάνεις όλα σωστά, προσέχεις, τρως υγιεινά, η άτιμη ζυγαριά δεν λέει να κατέβει! Πριν τρέξεις να κατηγορήσεις τον “τεμπέλη” μεταβολισμό σου, πάμε να δούμε μαζί 8 λόγους που ίσως εμποδίζουν την απώλεια βάρους, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.


1. Επειδή θεωρείται υγιεινό δεν είναι και χαμηλό σε θερμίδες!

Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι όλα τα “υγιεινά” τρόφιμα του εμπορίου, χαμηλά σε θερμίδες. Αν έχεις γεμίσει το ντουλάπι της κουζίνας σου με μπάρες κάθε γεύσης, μούσλι, ξηρούς καρπούς και ότι άλλο ανακάλυψες στο bio κατάστημα της γειτονιάς, πήρες φόρα! Επειδή ένα τρόφιμο πωλείται ως “υγιεινό”, δεν σημαίνει πως δεν έχει θερμίδες. Μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη από όσο φαντάζεσαι!


Tip
Αντικατέστησε:
 το γιαούρτι με τεχνητές γεύσεις (περιέχει χρώμα και ζάχαρη)
 το μούσλι με αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτα
 την μπάρα δημητριακών
με:
 ένα κανονικό γιαούρτι 2%
 λίγη απλή βρώμη με ένα φρέσκο φρούτο
 10-12 ξηρούς καρπούς για ελαφρύ σνακ

2.Μήπως πίνεις τις θερμίδες σου;

Ναι καλά άκουσες, μπορεί να εξαφανίζεται με δυο γουλιές, δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει θερμίδες! Αυτό ισχύει για το γάλα, τους συσκευασμένους χυμούς, τα τσάγια με ζάχαρη, τα αναψυκτικά και τους καφέδες με κρέμα. Δώσε προσοχή και σε αυτά που πίνεις μέσα στην ημέρα σου, η κρυμμένη ζάχαρη βρίσκεται στα περισσότερα ροφήματα.

3.Η ποσότητα μετράει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο!

Όσο υγιεινό κι αν είναι ένα φαγητό, όταν καταναλώνεται επαναλαμβανόμενα σε μεγάλες ποσότητες, θα επηρεάσει σίγουρα το βάρος σου. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση. Ένα burger ή μια pizza δεν πρόκειται να επηρεάσουν καθόλου μα καθόλου το βάρος σου, αν δεν καταναλώνονται συχνά και σε ποσότητες.

4. Πόσες ώρες κάθεσαι σε μια καρέκλα;

Πέρα από την διατροφή που κάνεις, ο τρόπος που ζεις, επηρεάζει έμμεσα το βάρος σου. Για σκέψου πόσες ώρες είσαι συνολικά σε μια καρέκλα, στο αυτοκίνητο, στον υπολογιστή στην τηλεόραση. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Με την καθήλωση του για 8 ώρες σε μια καρέκλα, βγαίνει από την φυσιολογική του κατάσταση και αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον κόπωση. Άλλωστε, ποτέ δεν είναι μόνο 8 ώρες…

Με μικρά βήματα μπορείς να πετύχεις μεγάλες αλλαγές

Tip
 Ξεκίνα με τα απλά, όπως το να χρησιμοποιείς τις σκάλες. Έστω στο κατέβασμα, έστω 4 φορές την εβδομάδα. Ακόμα και αυτό θα κάνει την διαφορά.
 Μπορείς να κάνεις μια πολύ μικρή βόλτα στο τετράγωνο, μετά το φαγητό. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.
 Το Σαββατοκύριακο αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες και ανθρώπους που σε γεμίζουν.

5. Κοιμάσαι αρκετά;

Δεν μιλάω για 8ωρο. Αυτό είναι πλέον ουτοπία. Τι γίνεται όμως όταν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες, ή ακόμα χειρότερα όταν δεν καταφέρνεις να κοιμηθείς συνεχόμενα ένα βράδυ;
Μελέτες έδειξαν, ότι άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες είχαν περισσότερο βάρος και μεγαλύτερη παραγωγή βισφατίνης (ορμόνη που ευθύνεται για την παραγωγή φλεγμονής).

Tip
Δώσε στον εαυτό σου έστω και 15’ πριν τον ύπνο μακρυά από οθόνες, φωνές, παιδιά που κλαίνε και οτιδήποτε σε φέρνει σε υπερένταση. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο, διάβασε μια σελίδα από το βιβλίο σου, άκου χαλαρωτική μουσική, ετοίμασε τα ρούχα σου για αύριο (περισσότερη ώρα για πρωινό 😉 ).

6. Μήπως το στρες καθορίζει πλέον την ζωή σου;

Ναι, ok! Ποιος δεν έχει άγχος; Όλοι μας βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μόνιμης έντασης και πίεσης. Όσες περισσότερες ευθύνες έχεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να χαλαρώσεις. Ο τρόπος που τρώμε καθημερινά, επηρεάζεται από την παραμικρή αλλαγή στην διάθεσή μας. Αν είσαι στρεσαρισμένη, θα φας οτιδήποτε βρεις στον δρόμο σου, χωρίς να καταλάβεις την ποσότητα. Αν βιάζεσαι θα φας γρήγορα, χωρίς να προλάβεις να χορτάσεις κι έτσι θα ξαναπεινάσεις σύντομα. Αν αισθάνεσαι πίεση θα καταφύγεις σε γλυκά για παρηγοριά.

Είναι ο τρόπος που μεγαλώσαμε. Είναι ο τρόπος που είναι καλωδιωμένος ο εγκέφαλός μας, να καταφεύγουμε αμέσως στο φαγητό για παρηγοριά. Μπορεί όμως να αλλάξει, με μικρά βήματα και υπομονή! Η άποψή μου ως διαιτολόγος, είναι ότι αν δεν καταφέρουμε να βρούμε ένα τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης της αιτίας που προκαλεί το άγχος, δεν θα καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες. Γιαυτό και θεωρώ τόσο σπουδαίο το ψυχολογικό κομμάτι στη διατροφή.

7. Το σώμα σου έχει μνήμη και θυμάται κάθε δίαιτα του παρελθόντος!

Όταν το ταλαιπωρείς με ακραίες δίαιτες, μετά επιστρέφεις στις παλιές συνήθειες και φτου και απ’ την αρχή, θυμάται και γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό στην απώλεια κιλών. Το καλύτερο που έχεις να προσφέρεις στο σώμα σου, είναι να μειώσεις σταδιακά το υπερβάλλων βάρος αλλάζοντας βασικές συνήθειες (όπως αυτές που αναφέραμε σε αυτό το άρθρο).

8. Μήπως είναι θέμα υγείας;

Δεν είναι τυχαίο που έμεινε για το τέλος. Είναι το πρώτο που πάει το μυαλό μας όταν δε χάνουμε κιλά και πίστεψέ με, σχεδόν πάντα το τελευταίο που ευθύνεται τελικά (ευτυχώς!). Με μια απλή εξέταση αίματος, μπορείς να αποκλείσεις κάποιο πρόβλημα υγείας.

Παρατήρησε τις συνήθειες που αναφέραμε
Κάνεις συχνά κάποια ή πολλές από αυτές;
Ξεκίνα μικρά βήματα για να τις αλλάξεις
Μια μια την φορά
Να θυμάσαι ότι για να κάνεις κάτι τέλεια, πρέπει απλά να ξεκινήσεις να το κάνεις!

 

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr

 

 


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Create a website or blog at WordPress.com

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from TheWomen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading